ИЗБОРИ НЕ ТРЕБА ДА ИМА

Одговорот за иднината на Македонија на меѓународен и внатрешен план зависи од парламентот во Атина, што и да се изгласа таму, СДСМ треба да се посвети и да си ги среди работите внатре во земјата и да чека редовни избори. Да, лош е капацитетот на СДСМ во институциите, многу е лош. Посебно е лош односот […]

Повеќе

ИМПЕРАТИВЕН КРАЈ ЗА БЕСПРАВНИТЕ НЕСТРУЧНОСТИ

Редно е да се стишат страстите во редовите на актуелната македонска владеачка гарнитура со давање предност на знаењата и науката, а не на долгопрактукуваната на овие простори примитивна диктатура со озаконување на незаконитото и тоа само со миење мозоци и насилство…како што пред две децении го правеше Тито Петковски не разбирајќи дека термините “национален“ и […]

Повеќе

ДОКТОРЕ ИЛИЈА ЈОВАНОСКИ ЗОШТО ВАКА?!

Почитувани граѓани, ве замолувам да ме читате внимателно, сакам да ги почувствувате мојот гнев, тага и огромно разочарување. Ве замолувам да ја погледнете следната слика и посебно да посветите внимание на часот. Оваа слика е од претходниот ден. Сега ве замолувам да ја погледнете следната слика. Мерењето е направено само еден час подоцна. Ги погледнавте?! […]

Повеќе

ТИРАНИЈА НА ПРИМИТИВИЗМОТ

Овој примитивен нагон да се ужива сеирот до максимум, не за да се решава проблемот општествено или системски, туку најсочно да се исцица до последна капка “слаткиот” вкус на малограѓанската екстаза и опиеност од грешките на другиот, дај Боже непријателот, а можеби дури уште поарно и пријателот, веројатно го има и во најразвиените општества… Фактот […]

Повеќе

ЗА РАКОМЕТОТ, ТОЈ ПРОКЛЕТ ОПИУМ ЗА МАСИТЕ!

Кој му е крив на играчот со број 5 што не е вицепремиер туку само професионален ракометар.Би било поинаку доколку е на платен список на “кохезивната и инклузивна влада” на Заев&Ахмети, така Тито би бил поштеден, несоблазнет и несцрвенет во ушите. Со надалеку познатите манири усовршени во Поранешната Република, старо-новите актери се промовираа себе си […]

Повеќе

САМО СИЛНО И ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ ЌЕ СОЗДАДЕ УСЛОВИ ЗА СИЛНА И ПРАВИЧНА ДРЖАВА

Според многумина од нашата политичка елита влеговме во клучна година во однос на прашањето за влез во ЕУ и Нато. Реалноста покажува дека влеговме во годинава со зголемен данок, лиценци за пазарциите, живот во услови на хибриден режим и се друго останато, а останатите проблеми уште не се решаваат. Оптовареноста на Владата да се направи […]

Повеќе

KITCHEN TV.MK

Најновиот ТВ канал кој е достапен на сите оператори е на фреквенцијата на која беше собранискиот канал, негови содржини има скоро на сите интернет портали, во печатените медиуми… абе на секаде. Во моментов има наградна игра за најдобар рецепт, а наградениот ќе биде јавно објавен и ќе добие награда од 500 ден. Интересот е толку […]

Повеќе

ПРАВОСЛАВИЕТО И ЗАПАДОТ- КАКО ПРАВОСЛАВИЕТО СТАНА ТОТАЛНО АНТИЗАПАДНО

Анимозитетот на Источното и Западното Римско Царство доведе до пад на Константинопол.Во договор со Вселенската патријаршија ,Султанот го завзема Константинопол,гарантирајќи црковна независност доколку Вселенската патријаршија работи во негов интерес.За разлика од тоа Руската Православна Црква има сопствен развој .Таа никогаш не била ставена во служба на Константинопол и Отоманската империја. Рускиот двор во историјата одржувал […]

Повеќе

ШТО БИ ЗНАЧЕЛО ВМРО ВО 21-ОТ ВЕК?

Во овие денови кога нашата татковина се наоѓа на крстопат и повеќе од сѐ потребен е национален консензус, често си го поставувам прашањето што би значело по содржина и по смисла ВМРО во 21-от век. Што би значела кратенката ВМРО ако ги прифатиме принципите, начинот на мислење, идејата и каузата на основачите на организацијата и […]

Повеќе

УЧИ СИНЕ ЗА ДА НЕ РАБОТИШ, АМА БУКВАЛНО!

Секоја година и секако пред секои избори никогаш никој не го пропуштил делот за да зборува за реформи. Реформи ваму, реформи таму, реформи насекаде а реформи никаде! Освен ако не се некои тендерски па со добивањето на избори да се поднаправи нешто во стилот на „замачкување на очи“, па потоа да има со што да […]

Повеќе