Радев: Почитувањето на правата на Бугарите во РС Македонија е увертирата за ЕУ

//

„Почитувањето на правата на Бугарите во РС Македонија е увертира кон интеграцијата на земјата во Европската унија“, изјави бугарскиот претседател Румен Радев,

Повеќе

Бугарското МНР со позиција за уништените бугарски воени гробишта кај кавадаречко

//

„За Бугарија од големо значење е прашањето за зачувувањето на бугарското културно наследство и на бугарските воени гробишта на територијата на РС

Повеќе

(Видео) Каракачанов бара реакција од Бугарија за уништените гробови на 400 бугарски војници крај Дреново, кавадаречко

//

Лидерот на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов го повика шефот на бугарската дипломатија Светлан Стоев да побара објаснување од в.д. амбасадорот на РС Македонија

Повеќе

Добре Митрев: РС Македонија треба да ги признае Бугарите, инаку нема да има решение на проблемот со Бугарија

//

„Додека РС Македонија не признае дека на нејзина територија живеат и Бугари, нашите односи засекогаш ќе останат такви какви што се во

Повеќе

Гробовите на речиси 400 бугарски војници уништени заради изградба на автопат кај Дреново, кавадаречко

//

Коските на речиси 400 бугарски војници, што загинале во Првата светска војна биле ексхумирани од две гробишта, поради изградба на автопат кај

Повеќе

(Видео) Ноев: Бугарија бара од РС Македонија рамноправен третман на македонските Бугари

///

„Бугарија не бара ништо повеќе од тоа македонските Бугари да добијат рамноправен третман со Албанците, Србите, Македонците, Ромите итн“, изјави поранешниот министер

Повеќе