ИДЕАЛИЗМОТ УБИВА

Посетата на опасни места низ светот треба да биде производ на подготовка, свесност за ризикот, добра информираност и способност за критичко размислување. Треба да имаш минимум од знаење за тоа како светот ги диктира работите, за да можеш да ги разликуваш релативно безбедните од опасните месности, држави, региони, градови, населби и улици и да работиш […]

Повеќе

ХАВАЛА: ТРАНСФЕР НА ПАРИ ОД ТРАНСНАЦИОНАЛНИТЕ ОРГАНИЗИРАНИ КРИМИНАЛНИ МРЕЖИ

ХАВАЛА: облик на трансфер на пари кој се почесто се користи од транснационалните организирани криминални мрежи – невидливата сенка на миграциската криза.  Ако се знае дека еден од главните мотиви за вршење на најразличните облици на криминал е профитот, тогаш исто така може со сигурност да се потврди дека главна тенденција на криминалците, а особено […]

Повеќе

ПОЛИТИЧКА КОРЕКТНОСТ – НОВОГОВОРОТ НА ОРВЕЛ!

„Војната е мир. Слободата е ропство. Незнаењето е сила“. Навидум бесмислена, но токму од спротивната причина екстремно популарна парола од Орвеловата ’84-та. И, на мое лично разочарување, пред се, западните земји се подлабоко заглавуваат во кашата за која бев убеден дека сме благовремено предупредени од оваа темна, но просветлувачка умотворба. Но, излегува дека моќта на […]

Повеќе

АНАЛИЗА НА ФАКТОР: ЗА БРЗ ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ НАЈДОБАР ИЗБОР Е ЗЕМЈОДЕЛСТВО И ОДГОВОРНО РУДАРСТВО

Можат ли земјоделството и рударството да коегзистираат е дебата која во изминатите две години се распламти. Се развија две спротивставени страни и излегоа ставови дека нашата земја мора да направи остар избор помеѓу двете, и тоа по секоја цена. Но, дали Македонија треба и мора да плата таква цена – одговорот го побаравме со следнава […]

Повеќе

TЕРИ БОДЕ: БЕЗ НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ ЌЕ СЕ ВРАТИМЕ ВО СРЕДНИОТ ВЕК

Серии на крвави конфликти се случиле низ Западна Европа помеѓу 1500 и 1650 година. Англија се соочуваше со различни граѓански војни, што доведе до тиранско владеење на Оливер Кромвел, Франција претрпе илјадници масакри, егзодус на прогонетите протестанти и убиството на францускиот крал Анри IV во 1610 година. Холандија се вплеткала во Осумдесетгодишната војна со Шпанија, […]

Повеќе

РАЗБИРАЈЌИ ГО КОНЗЕРВАТИЗМОТ — ДЕТАЛНО ОБЈАСНЕТ ВО ИЗВЕШТАЈ ОД 61 СТРАНА

Конзерватизмот е парадоксален феномен. Конзервативците ги бранат своите верувања, кои понекогаш се „застарени“ и не се модерни, но за да ги бранат нивните верувања, конзервативците се ангажирани во дискусии кои се нужно модерни. Конзервативците се добро познати по својата критика на идеологии, но тие самите се идеолози. Тие се ангажирани во модерни идеолошки дискусии, но […]

Повеќе

ИЛИ ШИЛЕГОВ ЌЕ СЕ ФАТИ ЗА МЕТЛА ИЛИ МЕТЛА ЗА ШИЛЕГОВ

Откако одлучно (и звучно) ги реши комарците, Градоначалникот на главниот град Петре Шилегов  летово одлучи да се фати за работа. Можеби тој лично нема да ги облече жолтите чизмички на Коце, но во име на јавната хигиена, а бога ми и на зачистувањето на сопствениот образ, Петре ги ангажира јавните претпријатија во градот како и […]

Повеќе

П. БОГОЈЕСКИ: ПОЛИТИЧАРИ ОД МИНАТОТО САКААТ ДА ГО ИСЕЧАТ КЛОНОТ НА ЗАЕДНИЧКАТА ИДНИНА НА МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА

Македонија и Бугарија имаат една алтернатива, а тоа е унапредување на меѓусебните односи. Развој на партнерство и пријателство. На тоа сме обврзани од минатото, тоа е нужно во сегашноста и само таква перспектива е прифатлива во иднината. Бугарија има и историска улога и одговорност дирекно да и помогне на Македонија на патот кон НАТО и […]

Повеќе

НИКОЛОВСКИ : ЌЕ ГО ПРЕПРЕГОВАРАМЕ ДОГОВОРОТ ДОКОЛКУ НЕ ПОМИНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ И ВО ПАРЛАМЕНТ

Доколку граѓаните и Собранието не го прифатат овој договор за името со Грција, идна влада на ВМРО-ДПМНЕ ќе го препреговара договорот и убеден сум дека ќе постигнеме подобар, вели потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски во неделното интервју на Радио Слободна Европа. -Јас сум апсолутно убеден дека може да се постигне подобар договор од овој со […]

Повеќе

ШЕТАТЕ ЛИ МИРНО Г. ШИЛЕГОВ?! А СПИЕТЕ ЛИ?!

Се шетате ли мирно г.Шилегов?! Или пак немате време за пешачење, и поудобно ви е во вашата луксузна кола ?!Си играт ли вашите деца и внуци спокојно во скопските паркови ?! Дали вашата сестра, братучетка безбедно и мирно одат да пазаруваат до најблискиот маркет?! Секој ден на порталите читаме најмалку за еден случај каде што […]

Повеќе