Документите говорат: Основачот на ВМОРО Иван Хаџи Николов во неговите спомени: „Ако видам некој од друг народ или друговерец да тепа Бугарин, ќе го одбранам последниот а првиот ќе го натепам“

/

Имав околу 10 години, кога за прв пат почнав да учам бугарска историја од учебникот на Д.В. Манчов. При ученето од таа

Повеќе

(Галерија) Документите говорат: Сведоштво на Антон Лебанов, за тоа како била ослободена група Бугари од Македонија и од југословенски Банат, од германски логор во градот Темишвар

/

На 16 мај 1941 г. со помошта на бугарската легација во Букурешт Антон Лебанов, активист на бугарската заедница во Банат успева да

Повеќе

Документите говорат: Известување на Еврејската телеграфска агенција дека Бугарија уште во 1939 изразила став дека ќе ги штити Евреите на својата територија

/

Еврејска телеграфска агенцијаДневен новинарски билтен106 East 41- Street New York 17 NYTом V број 101Понеделник, 3 април 1939 г. Бугарија уверува дека

Повеќе

Во однос на прашањата дали имало фашистички режим во Бугарија и дали царот Борис III може да се дефинира како фашист

/

Пишува: Проф. д-р Даниел Вачков, Историски институт БАН Истражувачите на фашизмот, и во Бугарија и во светот, категорично го дефинираат фашистичкото владеење

Повеќе

Документите говорат: Цар Борис III пред речиси 30 години посмртно бил одликуван, од неколку американски еврејски организации, заради спасувањето на бугарските евреи за време на Холокаустот

/

Дневниот весник ,,Лос Анџелес Тајмс”, кој излегува во Лос Анџелес од 1881 година и е петти по тираж во САД на 24

Повеќе