Злото на комунизмот како национално наследство
|

Злото на комунизмот како национално наследство

Пишува: Проф. д-р Звонимир Јанкулоски/Нова Македонија Доста ми е од празни зборови. Триесет години празни зборови за празни животи на жртвите на комунистичкиот режим. Не поминува празник без политиката да повикува на помирување. Се уморивме од толку помирување што ни го нудат политичарите. Нивниот поим за помирување во голема мера се фокусира околу вербалните тврдења…

Село Крупник, Бугарија-110 години „в’зрожденско“ училиште
| | |

Село Крупник, Бугарија-110 години „в’зрожденско“ училиште

Пишува: Владимир Перев Селото Крупник во општината Симитли во Бугарија е мало, питорескно место, свиено во пазувите на Малешевска планина. Има нешто над 2000 жители и лик на мало градче. Улиците се асфалтирани, доволно широки, во селото има водовод и канализација, а беспрекорната чистота и тишината која владее се одликите на ова местенце. Луѓето се…

(Реобјава) Македонија и српскиот јазичен империјализам
| | |

(Реобјава) Македонија и српскиот јазичен империјализам

Поради интересот на јавноста преточен во написот на почитуваниот колега „вечераш“ Веле Митаноски „За Урсула цвеќе, за Трпе и Трпана, трпение – спасение!“ го реобјавуваме написот на нашиот редовен соработник Владимир Перев, посветен на српскиот империализам врз Македонија и влијанието на Блаже Конески врз покојниот проф. д-р Трајко Стаматоски, кој во крајот на 80-тите години…

Мултиперспективност за 12 дукати
| | |

Мултиперспективност за 12 дукати

Пишува: Зоранчо Маринков Кога и зошто се пишувани теориите дека Самуиловото царство не било Бугарско царство, дека поимите Бугари и Бугарија не се етнички, туку политички поими, потоа дека во Македонија нема Бугари, дека тоа име е вештачко наметнато на Македонците, а ако некој така се нарекува, тој или дошол од Бугарија или е заразен…

Абориџините во Австралија и уставните измени во Р. С. Македонија!
| | |

Абориџините во Австралија и уставните измени во Р. С. Македонија!

Пишува: Аргир од Б’лгарско Блаца На 14-ти октомври во Австралија се одржа референдум во кое се гласаше, дали домородното население Абориџините да бидат официјално внесени во уставот на државата. На тој начин, Абориџините за прв пат во поновата историја на Австралија ќе можеа да имат право на глас за сите државни мерки што ги засега….

Мирис на бура над Балканот
| | |

Мирис на бура над Балканот

Пишува: Иван Николов, КИЦ „Босилеград“/БГНЕС „Белград подготвя още една балканска война“ пише Януш Бугайски, американският анализатор и висш сътрудник на фондацията „Джеймстаун“ от Вашингтон. Не само той изразява подобни опасения. Европейският парламент скоро прие политическа резолюция с която предупреждава, че Европейският съвет и Европейската комисия трябва да предприемат мерки срещу Сърбия, „ако се окаже, че…

Кога вашето незнаење е исто толку добро колку и моето знаење
|

Кога вашето незнаење е исто толку добро колку и моето знаење

Пишува: Проф. д-р Звонимир Јанкулоски/Нова Македонија Да се има мислење во политиката кај нас води директно во пеколот. Најдобар начин да постигнете успех во политиката е да немате никакво мислење. Ако немате никакво мислење, не ризикувате да имате погрешно мислење. Затоа нѐ водат политичари што не се паметни луѓе, или кажано поинаку, нè водат глупави…

Избледените светлини на ВМРО: Requiem (3)
| |

Избледените светлини на ВМРО: Requiem (3)

Пишува: Владимир Перев На 19 мај 1934 година, група бугарски офицери (Воена лига, Звенари)  врши воен преврат во Бугарија и ја презема власта. Сите политички партии се забранети, вклучително и организациите како ВМРО. Неколку месеци покасно, цар Борис успева да ја поврати реалната власт, ги враќа политичките партии на сцената, но забраната за постоењето и…

Македонските националисти со обид за промена на историјата – негирање на минатото на Бугарите во САД
| |

Македонските националисти со обид за промена на историјата – негирање на минатото на Бугарите во САД

Пишува: Евита Смилкова/24 часа Нов обид за културно присвојување и бришење на македонските Бугари, кои емигрирале во САД кон крајот на 19 и почетокот на 20 век, ги зачудил гувернерите на две држави – Илиноис и Мичиген, тврдат анонимни извори од САД. Лагата поттикна невидено откажување на двата документи и ја запре намерата на Сенатот…

Македонија според фантазиите на Јован Цвијиќ или според сведоштвата на керќата на Димитар Миладинов, Царевна Миладинова?
| |

Македонија според фантазиите на Јован Цвијиќ или според сведоштвата на керќата на Димитар Миладинов, Царевна Миладинова?

Пишува: Зоранчо Маринков Како во денешна Северна Македонија, која официјално сака да стане член на ЕУ, во XXI-от век се шири пропаганда измислена на крајот од XIX и почетокот на XX век. Во прилог се принтскринови од македонски сајтови, во кои се истакнува изразот “се избугари”. Тој израз се наоѓал во речникот на македонскиот јазик…