|

Архитектонска изложба: „Иднината како проект | Доксијадис во Скопје“

Денеска, 21 септември, со почеток во 19 часот во Музејот на современата уметност – Скопје ќе се отвори архитектонската изложба „Иднината како проект | Доксијадис во Скопје“.

Во годината кога Скопје одбележува 60 години од катастрофалниот земјотрес што го разурна градот на 26 јули 1963 година оваа изложба има за цел одново да ја стави во центарот на вниманието приказната за неговата обнова. Во нејзиниот фокус е улогата и придонесот на грчкиот архитект и планер – Константинос А. Доксијадис.

Автори и куратори на изложбата се Јован Ивановски, Ана Ивановска Дескова, Владимир Десков, Калиопи Амигдалу, Костас Циамбаос во соработка со истражувачкиот тим кој го сочинуваат: Теа Дамјановска, Михајло Стојановски и Христос – Георгиос Критикос.

Проектот е реализиран од Здружението на граѓани за поддршка и промоција на културата – Континео 2020, Скопје и е дел од годишната програма на Министерство за култура на Република Северна Македонија.

Поставката ќе биде отворена за јавноста до 20 јануари, 2024 година.Слични Објави