|

Без успех обидот на Русија да се врати во телото на ОН за човекови права

Русија не успеа во обидот да се врати во главното тело за човекови права на Обединетите нации. Московските ривали освоија значително повеќе гласови во Генералното собрание на изборите кои се сметаат за клучен тест за напорите на Западот да ја задржи земјата изолирана.

На тајно гласање, Русија освои 83 гласа наспроти 160 за Бугарија и 123 за Албанија, кои се натпреваруваа против неа во истата источноевропска група за две места во Советот за човекови права со седиште во Женева.

„Земјите-членки на ОН испратија силен сигнал до руското раководство дека владата одговорна за безброј воени злосторства и злосторства против човештвото не припаѓа таму“, рече Луис Шарбоно, директор на Обединетите нации во Хјуман рајтс воч.

Русија беше исфрлена од Советот пред 18 месеци во дипломатски напори предводени од САД.

Слични Објави