ДОНАЦИЈА ОД 13500 БРЗИ КОВИД ТЕСТОВИ ОД КРАЛСТВОТО НОРВЕШКА

/

Донација од 13 500 брзи тестови доби државава од Кралството Норвешка. На примопредавањето на донацијата во кругот на Воено-медицинскиот центар во Скопје присуствуваа министерката за одбрана Радмила Шекеринска, министерот за здравство Венко Филипче и одбранбениот аташе на Кралството Норвешка, Егил Далтвејт.

– Кога станавме членка на НАТО кажавме дека од тој момент веќе не сме сами. И ова што денеска го правиме ја потврдува таа вистина. Во период од само две, три недели од пристигнувањето на важната НАТО подршка во форма на 60 респиратори и дополнителна опрема денеска добиваме значајна донација од еден од нашите постојани поддржувачи, а сега сојузник во НАТО, Кралството Норвешка. Како резултат на нашата одлична соработка во делот на одбраната ние во последниве месеци веќе добивме поддршка во форма на медицински материјал кој се користи во Воено медицинскиот центар, но ова денеска ги надминува границите само на Армијата, истакна Шекеринска.

Денеска како резултат на оваа поддршка од Министерството за одбрана на Кралството Норвешка, посочи министерката, добиваме 13 500 брзи тестови кои веднаш ќе значат подобрување на нашата работа ефикасност и сигурност и во армијата, но и во државата.

Таа потенцира дека од нив, 3500 брзи тестови ќе ги искористат за потребите на зголемена безбедност на припадниците на Армијата и ќе овозможат тестирање на тие кои функционираат во група.

– Така на пример сите кандидати кои учествуваат на курсот за подофицери кој се организра во Армијата уште во недела ќе бидат тестирани пред да заминат на учество на овој курс. Истото правило ќе го почитуваме и при упатување во мисија и при организирање поголеми вежбовни активности. Со тоа ќе ја зголемиме безбедноста на припадниците на Армијата и ќе го намалиме замавот, кој го има корона кризата. Главниот дел од тестовите ќе биде наменет за поддршка на сите наши граѓани. Затоа членството во НАТО не е само членство во воен сојуз, туку и членство во воено-политички сојуз каде ги споделуваме истите вредности, каде потврдуваме дека заедно сме посилни. Не поминаа три недели од нашето барање еден дел од средствата да ги искористиме за овие брзи тестови, а ние веќе ја имаме целата пратка тука во Скопје, рече Шекеринска.Оваа одбранбена соработка, нагласи таа, ја развиваме и во други делови, како што претходно беше мобилната болница пред Инфективната клиника, поддршка на заеднички вежбовни активности.

– Сега одиме еден чекор понапред. Од почетокот на следната година хируршки тим на Армијата на Република Северна Македонија ќе се приклучи на Норвешката болница, додаде министерката Шекеринска.Претходна статија

ПОЧНУВА ПОСТАПКАТА ЗА НАБАВКА НА БРЗИ ТЕСТОВИ

Следна статија

ПРЕТРЕСИ ВО КОНДОВО И СКОПЈЕ, ПРИВЕДЕНИ КРАДЦИ

Најново од Вести