|

Герасимовски: Најсовремената градинка „Пролет“ го доби финалниот изглед

Градинката „Пролет“ го доби финалниот изглед. Денеска, градоначалникот на општина Центар, Горан Герасимовски, направи увид го градежните работи на градинката, која треба да згрижи нови 150 дечиња од населбите Пролет и Маџир Маало.

„Градежните зафати во градинката ‘Пролет’ течат одлично. Фасадата, која е енергетски ефикасна, е веќе завршена и периодов се работи на внатрешноста. Преградните ѕидови се исто така речиси завршени и набргу ќе почне да се работи на подовите. При крај е и изведувањето на електричната и водоводната инсталација. Иако Општина Центар нема листи на чекање за упис на дечиња во градинките, изградбата на оваа градинката ќе го намали притисокот во околните градинки, но и ќе им го реши проблемот на многу родители од овој реон од Пролет и од Маџир Маало, кои своите деца сега ги носат во градинките во другите населби. Исто така, значајно е што градинката ќе располага со најсовремени безбедносни системи за противпожарна заштита“, изјави Герасимовски.

Градинката „Пролет“ е прва што се гради во општина Центар по цели 50 години и е целосно финансирана од општинскиот буџет. Новата градинка се простира на површина од 3.276 квадратни метри и ќе биде најголема детска градинка во државата со надворешно игралиште, до кое ќе може да пристапат и деца со попреченост во движењето.

Градинката ќе може да згрижи 150 дечиња на две нивоа и ќе има лифт за лица со инвалидитет и попреченост во движењето, просторија за лекар и изолација за дете, сопствена кујна наменета само за потребите на децата, посебен лифт за достава на храна по хасап-системот, сплинкери за противпожарна заштита со водна завеса во неколку простории и противпожарни врати во занималните и посебните делови на објектот. Градинката поседува и подземен паркинг за вработените и родителите на децата.

Општина Центар работи на инклузивноста во образованието и на најсовремени и квалитетни услови за престој на децата и идните генерации.

Слични Објави