|

Хил: Се надеваме дека Србија ќе разбере дека ова е поинаква Русија и ќе воведе санкции кон Москва

Амбасадорот на САД во Србија, Кристофер Хил, изјави дека денешна Русија е „поинаква“ од онаа во минатото, дека Европејците и Американците го разбираат тоа и оти се надева дека Србија ќе го разбере тоа и ќе воведе санкции против Москва поради инвазијата врз Украина.  

Хил синоќа во програмата „Интервју“ на телевизијата „Инсајдер“ го отфрли тврдењето дека Србија е под „огромен притисок“ затоа што не вовела санкции кон Русија и додаде дека дел од нејзиниот пат кон ЕУ е и усогласувањето на надворешната политика.  

„Не верувам дека има огромен притисок врз Србија. На Србија неколкупати учтиво и беше кажано дека треба да воведе санкции, некои беа построги од другите, но постои разбирање дека Србија е во единствена ситуација“, додаде Хил.

На прашањето зошто не е доволно што Владата на Србија јасно ја осуди руската агресија врз Украина и ги потпиша речиси сите резолуции на ОН и ЕУ кои се однесуваат на неа, Хил рече дека тоа е точно, но дека Белград добил репутација дека „се обидува да седне на две столчиња“ – да биде близок и со Русија и со Европа.

Зборувајќи за тоа дека Србија е речиси целосно зависна од Русија кога е во прашање снабдувањето со гас, Хил рече дека треба да се направат напори да се најдат други извори на енергенси. (МИА)

Извор: Kurir. mk

Слични Објави