КЦ Иван Михајлов-Битола: Господа управници, ние не го признаваме вашето лажно броење на пописот

//

Културниот центар „Иван Михајлов“- Битола преку декларација соопшти дека не ги признава резултатите од пописот, наведувајќи дека истиот е брутално изманипулиран, потсетувајќи дека тие од самиот почеток на процесот предупредиле за тоа.

Во продолжение го пренесуваме целосниот текст на декларацијата на КЦ „Иван Михајлов“-Битола:

20 години во нашата измачена Татковина, политичката елита под притисок на наследниците на УДБА се обидува да ги приспособи пописните бројки. Дваесет години не можеше да се дознае кои бројки да се запишат, бидејќи распределбата на моќта и финансиските квоти според Охридскиот договор зависи од овие бројки. Еве – годинава веќе се договорија! Тие брутално и арогантно ни наметнаа слика која не одговара на вистината како што сите ја гледаат. Имаше само 3.500 македонски Бугари !?!

Има ли повпечатливи и поубедливи докази од немањето напредок кон демократијата кај нас?!
Над 120.000 од нас лично донесовме документи во Софија за да го докажеме нашето бугарско потекло. Никој не не тераше!?! Одевме по своја волја и со часови се редевме пред студените очи на софиските бирократи. Знаевме дека дома мораме да се криеме, па дури и да негираме дека сакаме да бидеме бугарски државјани поради нашето потекло. А сепак отидовме во Софија. Се построивме и пред локалните бугарски дипломатски претставништва. Затоа што сме Бугари. Но, денес, овде во нашата татковина, исчезнавме од пописот. Како се случи оваа магија? А како ќе реагира Бугарија ако воопшто ја интересира нашата судбина?!?

Некои тврдат дека арогантните бројки што ни ги сервира Заводот за статистика одозгора се резултат на стравот во северна Македонија всаден преку говорот на омраза против нашето сопствено потекло – бесрамен психолошки терор спонзориран од властите. Да – факт е дека ние сме лишени од правото да го живееме нашиот идентитет и нашите деца не учат лажна приказна за нивниот народ и нивните бугарски борби. Но, само стравот не е причина за овие срамни 3.500 пребројувања. Овој попис беше едноставно брутално изманипулиран, а ние уште од самиот почеток предупредувавме за тоа. Беше изманипулиран за македонските бугари, за турците, за другите … Денешните протести врне насекаде. И поставуваме прашања:

-Каде исчезнаа оние над 60% од Бугарите, кои до 1944 година ги покажаа сите пописи – дури и оние што ги организираа странските власти?

-Каде ги сокривте дури и оние повеќе од 15 илјади западнопокраинци, кои поранешна Југославија ги призна како Бугари и кои се преселиле од Источна Србија во тогашна Македонија? / Тие не се ни географски Македонци!/

-Зошто кога некој член од семејството се појави како „Македонец“, административно ги снимавте сите на ист начин, дури и кога сакаа да се вбројуваат како Бугари?

-Зошто од нешто повеќе од милион и пол изброени дури 132 илјади се изброени „административно“?

-Зошто категорично одбивте да видите како нè одразивте во пописните протоколи?-Зошто и како успеавте да ги сметате за „Македонци“ дури и оние македонски Бугари кои со бугарски пасоши побегнаа во Слободниот свет?

-Зошто само за македонските Бугари нема податоци за оние што живеат во странство?

Всушност, очигледно е дека не можете и нема да одговорите на толку јасни прашања. Затоа ќе ве прашаме само едно: Не се срамите?! Не се срамите и од нашите живи и од мртви предци? Пред споменот на борците за Бугарската егзархија. Пред споменот на хероите од Илинден? Во спомен на илјадниците жртви на југословенскиот окупациски режим? Најверојатно не. Но, ние повторно ќе бидеме тука и повторно ќе сакаме:

Македонските Бугари во Уставот !!!

Историската вистина / целината! / – во учебниците на нашите деца !!!

Договорот со Бугарија е меѓу условите за почеток на преговори за членство во Европа !?!Претходна статија

Од денеска работодавците може да аплицираат за финансиска помош за исплата на минимална плата

Следна статија

Османи во официјална посета на Кралството Норвешка

Најново од Вести