|

Комората на извршители да го испита случајот поврзан со новинар а во кој е инволвиран извршител од Гостивар, бара Министерството за правда

Министерството за правда побара од Комората на извршители да го испита случајот поврзан со новинар а во кој е инволвиран извршител од Гостивар.

Според соопштението од таму доколку постои евентуално пречекорување на Законот за извршување и Кодексот на професионалната етика на извршителите, министерството бара да се преземат соодветни мерки.

„Како Министерство за правда посочуваме дека извршителот е должен во однесувањето кон јавноста да постапува покажувајќи афирмација и уважување на дејноста извршител, да не се однесува навредливо, да биде трпелив, достоинствен и учтив како и да ги почитува странките и нивното достоинство. Извршителите се должни да го применуваат Кодексот на професионална етика кој претставува збир на пишани стандарди за однесување и постапување на извршителите во рамките на својата дејност, односно примена на Законот за извршување“, потенцираат од Министерството за правда.

Слични Објави