| |

Милотинова: Владите се привремени, а историјата е вечна

Историјата треба да се чита таква каква што е, а не каква што е според моменталниот интерес на секоја привремена влада. Владите се привремени, а историјата е вечна. Историјата е темелот на денешното време, затоа што кога не ја знаеме нашата историја, не ја читаме правилно и не можеме да градиме иднина што се заснова на вистински темел, на вистински корени. Тоа е иднина која не води кон просперитет. Ова во интервју за БГНЕС го изјави телевизиската водителка и новинарка Милена Милотинова од Р. Бугарија.

Интервјуто на Милена Милотинова на БГНЕС доаѓа по добивањето на наградата „Гоце Делчев“ што и беше доделена од воено историската комисија на Р.Бугарија.

Не може во XXI век некој да се обидува да ја смени националноста и самосвеста на луѓето кои сами се декларирале што биле во текот на својот живот.

Гоце Делчев велел „Јас сум Бугарин“, не еднаш го кажал – од мајка Бугарка, татко Бугарин, девет браќа и сестри Бугари, бугарско семејство од Кукуш, кое е цврсто испреплетено во ослободителните војни на Бугарите од Македонија и Одринско.


И затоа во денешно време споровите во историската комисија меѓу Софија и Скопје се апсурдни бидејќи Гоце самиот си кажал што е.

Гоце Делчев е една од големите историски личности за нашата земја, еден од нашите најсветли револуционери, од луѓето поврзани со бугарското национално ослободително движење. Човек кој толку многу дал за националните борби на Бугарите, вклучително и својот живот. Гоце Делчев е и еден од големите дејци на тоа време.

Бугарската водителка и новинарка Милена Милотинова истакна дека тој, освен што завршил воено училиште, учествувал и ги предводел борбите за ослободување на Бугарите од Македонија и Одринско, а бил и учител.

„Овој факт не е многу познат, но Гоце навистина бил учител. Предавал, вклучително и на бугарски јазик“, рече таа и додаде дека историјата мора да се чита правилно, од нејзините извори, од расказите на очевидците, од раскажувањата на луѓето за кои зборува историјата – луѓе како Гоце Делчев, кој самиот си кажал каков е.

Телевизиската водителка е категорична дека новинарите треба да ја бараат и да ја покажат вистината. Иако вистината понекогаш е болна и шокантна, таа мора да се знае, смета Милотинова. „Кога го снимав филмот „Само затоа што беа Бугари“, вистината тогаш ме шокираше и мене, бидејќи тогаш дознав за масовните гробници, за физичкото ликвидирање на луѓе во Вардарска Македонија по 1944-1945 година, без причина, без пресуда, само затоа што биле Бугари“, рече таа и посочи дека обврска и одговорност на новинарите е да ја покажат вистината.

Милена Милотинова истакна дека одредени институции во РСМ ги користат зборовите „расизам“ и „ксенофобија“. „Претседателот на културниот клуб „Иван Михајлов“ во Битола – Љупчо Георгиевски, беше повикан на распит од страна на оние кои ја поднеле пријавата, осомничен за расизам и ксенофобија, но се прашувам како може да ја прогонува жртвата во 21 век,“ коментира новинарката и додаде дека во културниот центар „Иван Михајлов“ беше подметнат пожар, а во зградата можеше да има луѓе кои можеле живи да изгорат.

„Виновникот е осуден на условна казна. Сметам дека казната треба да биде адекватна на опасноста од делото за кое е казната. Во овој случај, такво нешто не гледаме и токму затоа, поради занемарување на вистинските проблеми на Бугарите од страна на РСМ, деновиве се појавуваат и такви смешни обвинувања за расизам и ксенофобија“, рече Милотинова и изјави дека не може да објасни како може да бидат обвинети лицата кои се жртви на овој пожар, а виновниците да се сожалуваат.

Таа повика историјата да се чита правилно, особено со толку многу достапни историски извори, источници, книги кои се напишани од очевидци, како и оние кои не се напишани од бугарски автори. „Земете го за пример Анри Пози – „Војната се враќа…“ колку добро е опишано сето тоа“. Тој бил очевидец. „Тој самиот се шокирал од вистината што ја опишува, а книгата на Анри Пози во тоа време имала значително влијание во западните земји врз нивниот однос кон судбината на Бугарите во Македонија“, објасни телевизиската водителка.

Според неа, убаво е да се читаат примарни извори, да се читаат архиви. „Токму затоа Бугарија апелира и го постави како едно од барањата во Билатералниот протокол меѓу Софија и Скопје, кој веќе е дел од преговарачката рамка и е дел од европските барања, она што и Европа исто така очекува од Скопје да биде исполнето – отворање на архивите“, прецизира Милотинова, изразувајќи надеж дека тие не се уништени. Според неа, кога ќе се отворат архивите на злобната југословенска државна безбедност – УДБА, тогаш ќе станат јасни уште повеќе работи, вклучително и за самото општество на РСМ, кое заслужува да ја знае вистината.Слични Објави