|

Мојата оставка ќе биде целосно ефективна кога тоа ќе го сторат и моите другари од раководството на партијата – од првиот до последниот: Битиќи поднесе оставка од функцијата потпретседател на СДСМ

Вицепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи со видео обраќање преку својот Фејсбук профил соопшти дека поднесува оставка од функцијата потпретседател на СДСМ по поразот на партијата на претседателските и парламентарни избори.

„Почитувани граѓани,
Тука сум пред вас во знак на благодарност и со чувство кое ги надминува резултатите од парламентарните избори. Вашиот глас за листата за пратеници на СДСМ и Коалицијата за европска иднина, каде што бев коносител во ИЕ бр. 2, не е само бројка, туку е израз на вашата доверба во нас, во кој случај тој изрази голема почит.
Голема обврска се и гласовите што ги добивме. Мора да продолжиме со нашата политичка мисија, да го зајакнеме дијалогот и да ги слушаме потребите на нашите сограѓани. Но, дел од исполнувањето на оваа обврска бара и политичка одговорност, бара промени.
Како потпретседател на Социјалдемократската лига на Македонија, посветен на етичките и демократските вредности, решив да поднесам оставка од функцијата потпретседател на партијата. Мојата оставка ќе биде целосно ефективна кога тоа ќе го сторат и останатите мои другари кои го сочинуваат раководството на партијата – од првиот до последниот“, пишува Битиќи.

Додава дека во текот на неговата политичка кариера барал лична одговорност од сите партии – и овој чин, како што вели, е токму тоа.

„А, оставката на раководството е неопходен чекор кон враќање на довербата кај граѓаните и трасирање на патот кон идните политички успеси.
Оставката не е политички чин на губење на социјалдемократската идеја, туку порака и предизвик за подобрување и преиспитување на СДСМ.
Прифаќањето на политичката одговорност нема да биде знак на слабост, туку израз на лична и партиска демократска зрелост, како и подготвеност да се промени и расте – и да се даде приоритет на колективниот интерес пред личните амбиции.
Повторно, да се вратиме кај граѓаните, да го слушнеме нивниот пулс и да ги разбереме нивните потреби, кои се наши социјалдемократски вредности. Само така можеме да дојдеме до нови идеи, пристапи и енергии кои можат да ја зајакнат визијата и стратегијата на СДСМ, за да можеме да се вратиме со глава високо на политичката арена за да ја добиеме битката за европска Македонија – ветување што го дадовме на граѓаните и дека им должиме да го исполнат.
На крајот: ова нека биде нов почеток кој ќе ги обедини сите искрени другари во идејата за социјалдемократија, во идејата за соживот, во идејата за општество за сите каде владее правдата, солидарноста и еднаквоста.
За силен и единствен СДСМ“, напиша Битиќи.Слични Објави