Одредени политичари во Бугарија користат руска пропаганда за манипулации, тврди американската амбасадорка во Софија

/

Политичарите во Бугарија ја користат руската пропаганда и манипулации за да имаат краткорочни придобивки, рече американскиот амбасадор во Бугарија Херо Мустафа на форумот посветен на војувањето во дигиталната ера.

Според она што го виде американскиот амбасадор во Бугарија, зборувајќи како партнер и сојузник на Бугарија, политичарите се тие кои ја користат манипулацијата за да постигнат краткорочни придобивки. Но, ефектот, според неа, има долгорочни последици. И тој имаше разурнувачки ефект врз општеството во Бугарија, поткопувајќи ја довербата и зголемувајќи го стравот во него. „Во оваа дигитална информациска војна, бојното поле се протега колку што се протега технолошкиот универзум.

Амбасадорката Мустафа забележува дека многу луѓе во Бугарија сфатиле дека Русија нема што да им понуди освен „лаги и војни“.Таа рече дека лично била сведок на моќта на Бугарите и народот во регионот да се обединат против оваа невидена закана и да му помогнат на украинскиот народ во време на криза и да ја покажат својата извонредна поддршка на жртвите од овој конфликт со отворање на нивните домови за бегалците од тамошниот конфликт.

Извор: Zoom. mk

Претходна статија

Нема воз за Скопје-Табановце поради тоа што нема машиновозачи!

Следна статија

Попис 2021, ДЗС го објави четвртиот сет податоци

Најново од Вести