|

По САД и Британија, и Летонија и Германија со предупредување: Избегнувајте ја Русија и масовни собири во Москва во следните 48 часа

Министерствата за надворешни работи на Летонија и Германија се приклучија во предупредувањето на САД за можни терористички напади во Русија, пишува „The Moscow Times“.

Двете земји упатија препораки до своите граѓани, повикувајќи ги да избегнуваат патувања во Руската Федерација и да внимаваат на масовните настани во следните 48 часа.

Министерството за надворешни работи на Летонија издаде предупредување на Твитер, во кое ги повика граѓаните да се воздржат од патување во Русија и да избегнуваат масовни собири во Москва поради можни терористички напади.

Германија, исто така, ги промени своите упатства за своите државјани и оние со двојно државјанство. Извештајот укажува на потенцијалниот ризик од напади со беспилотни летала и терористички напади врз мрежата на јавен превоз, особено во железничкиот сообраќај во Русија.

Предупредувањата од Латвија и Германија следеа по сличната објава на американската амбасада во Русија.

Во соопштението се наведува дека екстремистите имаат намера да нападнат големи собири на луѓе, вклучително и концерти, во следните 48 часа. Одредени активности не се наведени.

На предупредувањето се приклучи и британското Министерство за надворешни работи, кое ги советува своите граѓани да се воздржат од патување во Русија.

Денеска, 8 март, Москва ќе биде домаќин на голем концерт со учество на естрадни ѕвезди како и голем број други настани посветени на Меѓународниот ден на жената.

Министерството за надворешни работи на Русија и Кремљ се уште не ги коментираат изјавите на дипломатските претставништва.

„Евтини „партнери“! Доколку имате одредени информации, тие треба да бидат препратени до специјални служби. Се надевам. А ако не, тогаш ова е помагање и соучесништво“, напишала главната уредничка на Раша Тудеј, Маргарита Симонјан на својот канал Телеграм.Слични Објави