ПРОФ. ДРАГИ ЃОРЃИЕВ: НЕПРИФАТЛИВО Е ВО МАКЕДОНСКИТЕ УЧЕБНИЦИ ДА ПИШУВА ДЕКА БУГАРИТЕ СЕ ТУРСКО-МОНГОЛСКО ПЛЕМЕ

Претседателот на заедничката македонско-бугарска комисија од македонска страна проф. Драги Ѓорѓиев разговара со новинари од бугарската телевизија БТВ во однос на работата на комисијата. Професорот тврди дека досега работата на научниците од двете страни на границата се одвива во добра атмосфера. Ѓорѓиев со новинарите од БТВ зборува за забелешките во учебниците и во Македонија и во Бугарија. Според него не е прифатливо во македонските учебници да пишува дека Бугарите се турско-монголско племе.