| |

Радман: Сите земји од Западен Балкан треба да ја осудат руската агресија

Кога станува збор за осуда на руската агресија и санкциите против Москва, го очекуваме тоа од сите земји, вклучително и Србија. Важно е ЕУ да има сериозно место во Западен Балкан за да се спротивстави на агресијата. Секоја земја во регионот која има за цел да стане дел од евроатлантскиот простор мора да ги почитува принципите на ЕУ и нејзините вредности.

Ова го изјави министерот за надворешни работи на Хрватска, Гордан Грлиќ Радман, кој е во официјална посета на Софија на покана на вицепремиерката и министерка за надворешни работи, Марија Габриел, во одговор на прашање на БГНЕС.

На прашањето на БГНЕС за неговиот став во врска со дестабилизирачката улога на Србија на Балканот, Радман изјави:

„Благодарам за ова прашање! Секоја земја од Западен Балкан која има за цел да стане дел од евроатлантскиот простор мора да ги почитува принципите на Европската унија и нејзините вредности“.

„Кога станува збор за осуда на руската агресија, тоа го очекуваме од сите земји од Западен Балкан. Што се однесува до санкциите што ги презеде ЕУ, сметаме дека сите земји од регионот треба да ги поддржат, бидејќи тие се во согласност со европските принципи, а дотичните земји се стремат кон членство во ЕУ и треба да се солидаризираат со Украина. “, нагласи хрватскиот министер за надворешни работи.

БГНЕС потсетува дека Србија, во лицето на нејзиниот претседател Александар Вучиќ, категорично одби да воведе санкции против Русија во согласност со европските напори за стопирање на агресијата на Москва.

Во таа смисла, неодамна беше објавен повик до Западот, од голем број европски и американски јавни личности и политичари, да преземат активни акции против дестабилизирачката улога на Белград, кој се однесува како сојузник на Москва во балканскиот регион.

Коментирајќи ја темата, Радман истакна дека земјите од регионот, вклучително и Србија, мора да ја координираат сопствената надворешна политика со заедничката надворешна политика на ЕУ.

„Многу е важно ЕУ да има сериозно место на Западен Балкан за да се спротивстави на агресијата. Југоисточна Европа и Западен Балкан геополитички припаѓаат на ЕУ. Сите овие земји граничат со земјите-членки на ЕУ или НАТО“, рече тој.

„Се разбира, блокот има свои политички алатки и механизми со кои може да ги убеди земјите од регионот дека треба да ја следат ЕУ доколку сакаат да станат нејзини членки“, заклучи Радман.

Слични Објави