|

Ризикот од глад во Газа расте: повеќе од половина од населението нема пристап до храна

Речиси целото население на Газа е изложено на ризик од глад во следните три месеци, бидејќи војната меѓу Израел и Хамас продолжува, се вели во извештајот објавен од страна на Класификацијата на фазата на интегрирана безбедност на храната (IPC).

„Висок ризик од глад постои низ Појасот Газа сè додека конфликтот продолжува и хуманитарниот пристап е ограничен“, се вели во извештајот. „Само прекин на непријателствата во комбинација со континуиран хуманитарен пристап до целиот Појас Газа може да го намали ризикот од глад“, пренесува Си-Ен-Ен.

Извештајот предвидува дека 96% од населението на Газа – повеќе од 2 милиони луѓе – ќе се соочи со криза, вонредна состојба или катастрофални нивоа на несигурност во храната барем до крајот на септември. Се предвидува дека речиси половина милион луѓе ќе се соочат со катастрофални нивоа, најтешкото ниво на скалата според IPC e она каде што луѓето „доживуваат екстремен недостиг на храна, глад и исцрпување на капацитетите за преживување“.

Наодите од извештајот ги одразуваат сведоштвата на оние на терен за страшната хуманитарна катастрофа во Газа. Речиси девет месеци израелски бомбардирања и опсада го исцрпија здравствениот систем, ја уништија водената инфраструктура и создадоа тешки услови за целото население од повеќе од 2,2 милиони луѓе.

Зголемените израелски напади во јужниот град Рафах предизвикаа масовно раселување и појава на заразни болести во големите шаторски кампови каде што луѓето немаат пристап до основни санитарни услови. Без знаци за неизбежен прекин на огнот за запирање на борбите, хуманитарните работници велат дека страдањето на цивилите на теренот само ќе се влоши.

„Последните податоци покажуваат дека за да купат храна, повеќе од половина од домаќинствата морале да ја заменат облеката за пари, а една третина се свртела кон собирање ѓубре за да го продаде“, се наведува во извештајот. „Повеќе од половина, исто така, рекоа дека често немаат храна дома, а над 20 проценти поминуваат цели денови и ноќи без да јадат.

Извештајот потврдува дека има одредено подобрување на ситуацијата во северниот дел на Газа, каде што ИПЦ во март предупреди дека гладот ​​е неизбежен. Извештајот од вторникот проценува дека зголемувањето на испораките на храна во март и април „ја намали сериозноста и степенот на акутната несигурност со храна и неухранетост, веројатно спречувајќи глад во северните делови“.

Иако во тоа време имаше некои подобрувања во јужниот дел на Газа, во извештајот се вели дека ситуацијата се влошила со започнувањето на израелските воени операции во Рафах. Преминот Рафах – клучна транзитна точка за хуманитарна помош за Газа – е затворен од почетокот на мај, а само неколку други копнени премини остануваат отворени. Хуманитарните работници продолжуваат да се соочуваат со огромни ризици обидувајќи се да ја дистрибуираат многу потребната помош во Газа. Поголемиот дел од инфраструктурата за поддршка на хуманитарната работа во Газа беше уништена во војната на Израел против Хамас.

„Хуманитарниот простор во Појасот Газа продолжува да се намалува, а способноста за безбедно доставување помош до населението се намалува“, се вели во извештајот. „Неодамнешната траекторија е негативна и многу нестабилна.

Соединетите Американски Држави, најблискиот сојузник на Израел, постојано ја повикуваат владата на Нетанјаху да направи повеќе за решавање на хуманитарната криза во Газа. Американскиот претседател Џо Бајден во април предупреди дека Израел мора веднаш да преземе конкретни чекори или да ризикува промени во американската политика.

Во меѓувреме, хуманитарните работници предупредуваат дека ситуацијата во Газа е неодржлива.

„Населението повеќе не може да ги издржи овие тешкотии. Цената на воената акција е превисока и се плашиме дека без драматични промени во хуманитарната помош, бројот на загинати ќе се зголеми бидејќи луѓето умираат од повеќемесечни лишувања“, рече Кејт Филипс-Барасо.

„Хуманитарната ситуација брзо се влошува, а сеништето на глад продолжува да виси над Газа“, изјави Филипс-Барасо за Си-Ен-Ен.

„И покрај некои испораки на помош, остануваат очигледни противречности. Комерцијалните камиони се пропуштаат, додека хуманитарната помош е ограничена, контролирана на границата и, кога е дозволено да се премине, обично стигнува само до некои урбани центри без соодветно обезбедување.

Згора на сето ова, тука се и неподносливите летни горештини, недостигот на пристап до чиста вода и зголемената изложеност на ѓубре и канализација. Оваа смртоносна комбинација неизбежно ќе доведе до акутно страдање и смртност“, рече таа.Слични Објави