|

Руските сили украле 133 радиоактивни материи од Чернобил

Руските сили што ја окупираа нуклеарната централа во Чернобил украле потенцијално смртоносни радиоактивни материи од истражувачки лаборатории, објави Украинската државна агенција за управување со исклучените зони, објавија медиумите.

Московските трупи ја окупираа затворената електрана на првиот ден од инвазијата на Украина на 24 февруари. Тие ја окупираа високорадиоактивната зона повеќе од еден месец пред да се повлечат на 31 март.

Агенцијата на „Фејсбук“ објави дека руски војници ограбиле две лаборатории во таа област.

Се наведува дека Русите влегле во складиштето на истражувачката база „Екоцентар“ и украле 133 високорадиоактивни материи.

„Дури и мал дел од оваа активност е смртоносна доколку се постапи непрофесионално“, велат од Агенцијата.

Претходно, украинскиот министер за енергетика, Херман Гулашченко, изјави дека руските војници биле изложени на шокантно количество нуклеарно зрачење велејќи дека некои од нив би можеле да бидат стари помалку од една година.

„Со голи раце ја ископаа земјата загадена со радијација, собраа радиоактивен песок во вреќи, ја вдишуваа оваа прашина“, напиша Гулашченко на „Фејсбук“ по посетата на зоната на исклучување.

По еден месец на ваква изложеност, имаат најмногу една година живот. Поточно, не живот, туку бавна смрт од болест, додаде тој.

„Секој руски војник ќе донесе дома парче ‘Чернобил’. Жив или мртов“.

Тој рече дека е контаминирана и руската воена опрема.

„Незнаењето на руските војници е шокантно“, рече тој.

Електраната во Чернобил беше местото на најголемата нуклеарна катастрофа во светот во 1986 година.

Меѓународната агенција за атомска енергија соопшти дека Украина успеала да го смени персоналот во деактивираната нуклеарна централа „Чернобил“, само вторпат откога руските сили ја окупираа централата на почетокот на војната.

Тие мораа да се транспортираат до и од локацијата со вода, при што реката Припјат беше единствениот начин за луѓето што живеат во градот Славутич да стигнат до фабриката во моментот.

Нуклеарната агенција соопшти дека ситуацијата околу Чернобил останала далеку од нормална по заминувањето на Русите на крајот на март.

Украинските власти изјавија дека лабораториите за следење на радијацијата на локацијата се уништени, а инструментите се оштетени или украдени.

Автоматскиот пренос на податоци за следење на зрачењето е оневозможен, додаваат тие.

Извор: Temite

Слични Објави