САД Ѝ ДОНИРААТ НА МАКЕДОНИЈА 1,1 МИЛИОН ДОЛАРИ ЗА БОРБА ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСОТ

//

САД ѝ донираа 1,1 милион домари на Северна Македонија за борба против коронавирусот, соопшти американската амбасада.

Парите се обезбедени преку УСАИД за Светската здравствена организација (СЗО) и УНИЦЕФ да спроведат активности во справувањето со Ковид-19.

„Во време на неизвесност и вознемиреност поважно од кога било е да се работи заедно. Убедена сум дека оваа поддршка значително ќе придонесе во борбата против ковид-19 во Северна Македонија“, – вели американската амбасадорка Кејт Брнс.

УСАИД е во тесна координација со Владата на Северна Македонија, меѓународните хуманитарни партнери и другите заинтересирани страни за да ги идентификува приоритетните области за инвестирање, стои во соопштението објавено на интернет страната на Амбасадата

“Во ова време на неизвесност и вознемиреност, да се работи заедно е поважно од било што друго“, рече американскиот амбасадор во Северна Македонија, Кејт Мари Бирнс и додаде:„Убедена сум дека поддршката дадена во овој пакет за помош ќе даде значителен придонес во борбата против СОВИД-19 во Северна Македонија.“

Како што се наведува во соопштението од Амбасадата на САД, помошта, меѓудругото, ќе се состои и во:

  • Лабораториски материјали
  • Методи за брз одговор во справувањето со Ковид-19
  • Помош во едукација на населението
  • Минимизирање на ризик од пренесување на болеста…и сл.

Претходна статија

МЛАДИТЕ ДО 18 ГОДИНИ МОЖАТ ДА СЕ ДВИЖАТ ОД ПОНЕДЕЛНИК ДО ПЕТОК ОД 13 ДО 15, ДОДЕКА СТАРИТЕ НАД 67 ОД 10 ДО 12 ЧАСОТ

Следна статија

КАЗНА ЗА ТРОЈЦА ШТИПЈАНИ КОИ ГО ПРЕКРШИЛЕ ПОЛИЦИСКИОТ ЧАС

Најново од Вести