Самодејци од Перник се вратија со почести од фолклорен фестивал во Република Северна Македонија

//

Самодејци од Перник Бугарија се вратија со почести од фолклорниот фестивал „Дуфла“ што се одржува во селото Рашче, Република Северна Македонија (РСМ). Ова го соопштија Василка Николова – секретар на Центарот за народна заедница „Христо Ботев 1928“ во радомирското село Копаница и Марија Владимирова – претставник на непрофитното здружение „Локално наследство“, јавува БТА.

Групата за народни игри „Мераклијче“ од ПН „Христо Ботев 1928“ во село Копаница и групата за народно пеење „Седмошарица“ од читалиштето „Нови хоризонти 2009“ во Перник биле единствените учесници од Бугарија. Тие го претставиле познатото граовско оро, што е дел од бугарската Национална репрезентативна листа на елементи од нематеријалното културно наследство. На тридневниот фестивал учествувале фолклорни групи од РСМ, Косово, Албанија, Босна и Херцеговина.Изведувачите од Бугарија добиле дипломи, признаница и огромен аплауз од публиката, велат раководителките на групите Николова и Владимирова. Групите биле примени од градоначалникот на општината Блерим Беџети и директорот на фестивалот, со кои размениле подароци. Пејачите и играорците од Бугарија на домаќините им подариле и бугарско знаме.

Претходна статија

Првиот човек на Финансиска полиција поднесе кривична пријава против Рускоска

Следна статија

Рускоска бара помош од амбасадите на САД и ЕУ: Имам притисоци од владин функционер

Најново од Вести