|

Се уништувало културно наследство во Старата скопска чаршија, под истрага 11 лица

По повеќемесечна предистражна постапка, денеска, под раководство на јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција, единиците на МВР спроведоа акција, при што се извршени претреси на повеќе локации во Скопје. Во акцијата се одземени многубројни материјални докази и приведени се девет осомничени лица, а две се недостапни за органите на прогонот.

Предметниот јавен обвинител, постапувајќи по кривичната пријава, донесе наредба за спроведување истражна постапка против 11 лица за кои постои основано сомневање дека сториле кривични дела злосторничко здружување предвидено и казниво по чл. 394 од КЗ и оштетување или уништување добра под привремена заштита или културно наследство или природни реткости од чл. 264 став 1 од КЗ, а петмина од нив сториле и кривично дело злоупотреба на службената положба и овластувањето од чл.353 од КЗ.

Според диспозитивот на наредбата за спроведување истражна постапка, четворицата првоосомничени во периодот од октомври 2022 до септември 2023 година создале група на која припадници станале другите осомничени. Првоосомничениот како претседател на одбор на директори на акционерско друштво, со намера за себе и за другите членови на групата да прибави противправна имотна корист, не ги извршил своите службени овластувања определени во статутот на друштвото и предизвикал штета на буџетот на РСМ од значителна вредност. Тој, иако знаел дека хотелот „Шар ан“, што се наоѓа во склоп на Старата скопска чаршија, претставува културно наследство и е дел од заштитена споменичка целина и не може да биде предмет на продажба, не ги презел своите законски овластувања за заштита на објектот, туку побарал од некои од припадниците на групата да извршат негово противправно рушење и уништување.

Во периодот од октомври и ноември 2022 година четворица припадници на групата како градежни работници, без да поседуваат документација за дозволеност за преземање дејства за рушење, употребувајќи механизација, извршиле противправно уништување на автентичниот објект, хотелот „Шар ан“. Во исто време двајца од организаторите и еден припадник на групата во својство на службени лица, чија службена должност е преземање мерки за заштита на недвижните културни наследства, иако знаеле за насилното уништување на автентичниот објект, хотелот „Шар ан“, дозволиле негово целосно уништување и не презеле ниту едно дејство со кое ќе го запрат или спречат незаконското рушење на објектот од културно наследство.

Второосомничениот како еден од организаторите на групата во текот на целиот период на рушење бил запознаен и се согласил со преземањето на противзаконските дејства, од кои требало да оствари директна корист. Тој до Агенцијата за катастар на недвижностите поднел пријава за запишување промена од т. 19 – бришење срушен објект, па кон пријавата приложил изјава за правна заинтересираност за купопродажба на катастарска парцела и геодетски елаборат. Геодетскиот елаборат бил изработен од правно лице, сопственост на сопруга на еден од осомничените – поранешен заменик-директор на Агенцијата за катастар на недвижностите, кому му биле познати законските постапки за вршење упис и промени во катастарската евиденција и кој презел низа дејства давајќи конкретни насоки и обезбедувајќи услови за извршување на промената во катастарската евиденција.

Припадникот на групата во својство на службено лице, пречекорувајќи ги границите на своите службени овластувања, презел службено дејство и спровел постапка за упис на промена на културата на КП од градежно изградено во градежно неизградено земјиште, без постоење правен основ за вршење промена и без да обезбеди стручен наод од правната служба на АКН. Воедно, ги избришал податоците од графата за право на стопанисување со недвижноста во корист на АДССДП овозможувајќи му на второосомничениот да го искористи наводниот правен интерес за купопродажба на предметната парцела на која се наоѓал уништениот објект – културно наследство од непроценлива вредност за РСМ и со чие насилно уништување е предизвикана штета на државата во износ од значителна вредност од 180.000.000,00 денари.

Осомничените во текот на денот ќе бидат изведени пред судија на претходна постапка при Основниот кривичен суд – Скопје.Слични Објави