svedska-koronavirus

ШВЕДСКА СО ДЕНОВИ БЕЗ СМРТНИ СЛУЧАИ ОД КОВИД-19: СЕГА ЈА ТРЕТИРАМЕ КОРОНАТА КАКО СЕКОЈА ДРУГА БОЛЕСТ

//

Нема пријавени смртни случаи денес и ова важи во последните 5 дена. Има 24 лица на интензивна нега”. Главниот шведски епидемиолог Андерс Тегнел оцени дека состојбата е задоволителна и покрај малото зголемување на бројот на заразени лица.

“Очекуваме бројот на заразени да продолжи да се зголемува оваа недела, но не гледаме поголем притисок врз здравствениот систем. Никаде во земјата состојбата не е критична. Сега третираме кавијар како и секоја друга болест”, рече Тегнел.

Укината е мерката забрана за излегување за корисниците на домови за стари лица и забраната за посета на домови за стари лица, иако во некои домови се пријавени нови случаи на инфекција. На прашањето зошто мерката не е задржана, Тегнел одговори: “Нивно право е да ја посетат. Домовите се должни да обезбедат посети да бидат што е можно побезбедни за корисниците”.

Томас Линден, шеф на Националниот одбор за социјална заштита, објасни дека забраната за напуштање го нарушува правото на слобода на движење на луѓето и дека „не може да трае вечно“.

Сепак, воведена е една нова мерка. Шведска досега не практикуваше мерка на самоизолација за незаразените. Нивната самоизолација ќе трае 7 дена.„Направивме истражување и заклучивме дека инфекцијата се шири меѓу средовечни лица во исто домаќинство, а потоа и на работното место. За да се обидеме да ја задржиме инфекцијата на сегашното ниво, им препорачуваме на граѓаните да останат дома 7 дена ако некој во семејството е позитивен. намалете ја веројатноста за ширење на вирусот. Оставете ги да работат од дома ако можат за тоа време. Оваа препорака не важи за децата. Децата мора да одат на училиште и ако е заразен член на семејство. Истите правила што веќе важат за други заразни болести сега важат за круна “, објаснува Тегнел.

На прашањето зошто децата на заразениот родител мораат да одат на училиште, тој одговори: “Сметаме дека е исклучително важно децата да одат на училиште. Исто така, имаме добра научна основа да бидеме убедени дека децата не се двигател на ширењето на инфекцијата и многу ретко можат да заразат други”.

Новинарите го прашаа и дали ќе има санкции за оние што ја прекршуваат новата 7-дневна мерка за самоизолација.

“Не е карантин, тоа е препорака. Нема санкции во таа смисла. Се базира на разбирање дека е важно да се остане дома тие 7 дена, да се следат препораките. Во принцип, прекршокот може да се пријави кај лекари кои можат да преземат одредени мерки и да повикаат полиција. Јас не гледам сериозна важност во овој случај, но постои можност за санкција “.Претходна статија

ОСМАНИ: НЕОДРЖУВАЊЕ НА ПРВАТА МЕЃУВЛАДИНА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО ДЕКЕМВРИ Е НЕУСПЕХ ЗА СИТЕ

Следна статија

ЕК: СПАСОТ ОД ПАНДЕМИЈАТА НЕ Е ВО ВАКЦИНИТЕ, ТУКУ ВО ВАКЦИНАЦИЈАТА

Најново од Вести