Следната недела Македонски документи ќе ги објави барањата за бугарска пензија на дедовците на претседателот на Црвена младина Марио Јаневски

//

Тимот на фејсбук страницата Македонски документи најави дека следната недела ќе објави документи за пензиите што ги добивале претците на Марио Јаневски претседател на младинскиот огранок на партијата Левица- Црвена Младина.

Како што самиот Јаневски изјави на еден од протестите пред Собранието на РС Македонија, тој е внук на Нанчо Настев Јанев и Магден Крстев Стојков селото Базерник, демирхисарско. Двајцата дедовци на претседателот на Црвената младина Јаневски во 1943 година аплицирале и добиле бугарски народни пензии, како учесници во Македоно-одринското ополчение во склоп на бугарската армија.

Од Македонски документи велат дека според сведоштво на самиот Нанчо Настев Јанев „српските власти го презирале затоа што бил Бугарин“ и додава дека „заедно со неговата сопруга Доста бил прогонуван заради своето бугарско национално чувство“.

Претходна статија

Ковачевски: Сите неволји можеме заеднички да ги совладаме во духот на вековната традиција на соживот

Следна статија

Во Бугарија поевтинува горивото, а брашното ќе се продава без ДДВ

Најново од Вести