|

СЗО: Затворањето на преминот Рафа спречи евакуација на 2.000 пациенти од Газа

Затворањето на преминот Рафах меѓу Египет и Газа спречи медицинска евакуација на најмалку 2.000 пациенти, изјави Рик Пајперкорн, претставник на Светската здравствена организација (СЗО) на Западниот Брег и Газа, повикувајќи на повторно отворање на Рафа и другите патишта.

Пред затворањето, „приближно 50 критични пациенти дневно ја напуштаа Газа. Ова значи дека од 7 мај, најмалку 2.000 луѓе не можеле да ја напуштат Газа за да добијат медицинска нега“, рече Пајперкорн, објави „Тајмс оф Израел“.

Од избувнувањето на конфликтот меѓу Израел и Хамас, преминот Рафах е главниот канал за евакуација и хуманитарна помош.

Слични Објави