| |

Веќе 20 години на островот Ливингстон има полуостров Варна, глечер Калиакра, планина Тангра, ’рт Ботев и врв Левски

Веќе 20 години на островот Ливингстон има полуостров Варна, глечер Калиакра, планина Тангра, ’рт Ботев и врв Левски. На денешниот датум, 10 јануари, се навршуваат 20 години од издавањето на Указ 4 на претседателот Георги Парванов, со кој се даваат бугарски имиња на 58 географски објекти од островот Ливингстон на архипелагот Јужни Шетландски Острови на Антарктикот, покажува референца на „Референтна информација“ на БТА.

Со истиот указ се именувани и други географски објекти на островот како Видински возвишенија, Мелнички гребен, полуостров Рожен, врв Симеон, врв Св. Кирил, врв Тервел, глечер Пештера, врв Габрово, рид Велека, ’рт Самуил, гребен Левски, глечер Сребрена, врв Елена, врв Шабла, глечер Сопот и др.

Тоа не е прв указ на бугарски претседател за именување објекти на Ледениот континент. Во 1996 година, со указ на претседателот Жељу Желев, еден рид е именуван по Синеморец, врв – по старата престолнина Плиска. Друг врв се вика Хемус, што е старото име на Стара планина, а една висорамнина се вика Балкан.

Во 1997 година, претседателот Петар Стојанов потпиша указ за именување на глечер Трново, леден пад – Руен и седло – Несебар. Со текот на годините, стотици места на Ледениот континент биле крстени со бугарски имиња.

Со указ на шефот на државата Румен Радев од крајот на 2021 година десет географски објекти имаат бугарски имиња. Меѓу нив се заливите Голем и Мал сечко, како и брег Баба Марта. Крајбрежна линија го носи името на Анка Ламбрева – првата Бугарка што го прелета Ла Манш со авион и првата Бугарка што го обиколи светот.

Бугарија е меѓу антарктичките држави од 1978 година, кога го потпиша Антарктичкиот договор без право на глас. Во 1998 година е примена како постојан член на организацијата и заедно со уште 26 држави има право на вето за сите прашања што се однесуваат на судбината на оваа десетина од планетата, според податоци од „Референтна информација“ на БТА.

Од 1993 година со указ на претседателот Жељу Желев, Бугарската база на островот Ливингстон го носи името „Св. Климент Охридски“. Основана е во 1988 година и се наоѓа на полуостровот Херд, на 130 метри од брегот на внатрешниот залив Емона во Јужниот Залив, кој се користи за пренос на персонал и товар со чамци на надувување. Во лето, Резовскиот поток тече низ областа на базата обезбедувајќи го потребното водоснабдување, се наведува на веб-страницата на Бугарскиот антарктички институт.

На 27 декември минатата година за прв пат бугарски научно истражувачки брод – „Св. Кирил и Методиј“ тргна кон светскиот океан за да стигне до Антарктикот како дел од 31-та бугарска антарктичка експедиција.

Слични Објави