| |

(Видео) Ковачев во „Коридор 8“: Власта и опозицијата во РС Македонија сакаат да се прикажат себе си како големи бранители на македонскиот идентитет и јазик од „лошите“ Бугари

Власта во РС Македонија на 06.05.2023 година не им дозволи на д-р Андреј Ковачев и д-р Милен Врабевски да влезат на територијата на државата. Причината, власта во РС Македонија да му изрече изрече забрана за влез во државата на д-р Ковачев е со образложение дека тој „претставува закана за јавниот ред, националната безбедност, јавното здравје или меѓународните односи на Република Север. Македонија“.

Со д-р Андреј Ковачев зборуваме и за вистинските мотиви на политичката елита на РС Македонија да го блокира пристапот до земјата на еден од најценетите политичари од редовите на Европската народна партија, велат од поткастот Коридор 8.

Во разговорот со д-р Андреј Ковачев во Коридор 8 беа разгледани темите за европската интеграција на Северна Македонија, причините за неспроведување на „францускиот предлог“, мотивите на тамошната политичка елита да води антибугарска кампања и човековите права во земјата.

Ковачев го покрена и прашањето за предлог измените во Законот за бугарско државјанство, според кои, на луѓето што добиле бугарско државјанство, а водат антибугарска пропаганда истото ќе им биде одземено.

Во емисијата зеде учество и младиот правник од РС Македонија Јован Николов, кој зборуваше за работната група за уставните измени и барањето на 12 невладини организации во групата да бидат вклучени и претставници на бугарската заедница во земјата.Слични Објави