| |

Во Босилеград ќе биде претставена фото-документарната изложба „Ќустендилската акција за спасувањето на бугарските Евреи “

На 13 април 2023 година во Босилеград започнува јубилејното 30-то издание на Детскиот меѓународен Велигденски фестивал.

Од 18 часот во фоајето на Домот на културата се отвора фотодокументарната изложба „Ќустендилската акција за спасувањето на бугарските Евреи“. Настанот е прво прекугранично патување на мобилниот проект. На 20 табли се раскажани драматичните настани што се случувале во годините на Втората светска војна и клучниот придонес на угледните граѓани на Ќустендил Асен Суичмезов, Владимир Куртев, Димитар Пешев, Иван Момчилов и Петар Михалев.

Сите петмина добија признание во Државата Израел со нивното прогласување за „праведници меѓу народите во светот“ и во Бугарија, постхумно одликувани со највисоката државна почест – Орденот Стара Планина, 1 степен.

Фото-документарната изложба е заедничка иницијатива на Институтот за историски студии при Бугарската академија на науките, Регионалниот историски музеј – Ќустендил и општина Ќустендил со авторот доц. д-р Ангел Џонев и дизајнерот Николај Везирски. Преводот на англиски јазик е дело на Мирослава Таскова.

Фото-документарната изложба е дел од програмата на Националниот иницијативен комитет за одбележување на 80-годишнината од спасувањето на бугарските Евреи, која се одржува под покровителство на претседателот Румен Радев, а е финансирана од Министерството за култура на Република Бугарија.Слични Објави