ВТОРНИК, БОГОЈАВЛЕНИЕ (ВОДИЦИ), Е НЕРАБОТЕН ДЕН ЗА ГРАЃАНИТЕ ОД ПРАВОСЛАВНАТА ВЕРОИСПОВЕД

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на Република Македонија („Службен весник на РМ” бр.21/98 и 18/07), 19 јануари 2021 година (вторник), Богојавление (Водици), е неработен ден за граѓаните од православната вероисповед во Република Македонија.

loading...

Во продолжение прочитајте и кои се сите неработни денови оваа година:

За сите граѓани на РМ • 01 мај (сабота), Ден на трудот, • 03 мај (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар, • 13 мај (четврток), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам, • 24 мај (понеделник) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители, • 02 август (понеделник), Ден на Републиката, • 8 септември (среда), Ден на независноста, • 11 октомври (понеделник), Ден на народното востание, • 23 октомври (сабота), Ден на Македонската Револуционерна Борба, • 8 декември (среда), “Св. Климент Охридски”,

За граѓаните од православна вероисповед • 30 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден, • 18 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден, • 28 август (сабота), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).loading...

За граѓаните од католичка вероисповед • 05 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден, • 01 ноември (понеделник), Празникот на сите светци, • 25 декември (сабота), првиот ден на Божик.

За граѓаните од муслиманска вероисповед • 20 Јули (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам. За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ • 22 ноември (понеделник), Ден на Албанската азбука. За граѓаните припадници на српската заедница во РМ • 27 јануари (среда), Свети Сава. За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ • 08 април (четврток), Меѓународен ден на Ромите, За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ • 23 мај (недела), Национален ден на Власите.

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ • 16 септември (четврток), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур. За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ • 28 септември (вторник), Меѓународен ден на Бошњаците. За граѓаните припадници на турската заедница во РМ • 21 декември (вторник), Ден на настава на турски јазик.