|

90 земји и организации доаѓаат на самитот за Украина, Русија: Тоа е губење време

За учество на самитот за мир во Украина, што Швајцарија ќе го одржи од 15 до 16 јуни, досега се пријавиле 90 земји и организации, соопшти швајцарската влада.

Русија не беше поканета на самитот што ќе се одржи во централна Швајцарија, но владата во соопштението рече дека состанокот ќе има за цел „заеднички да дефинира план“ за тоа како да се вклучат и Москва и Киев во идниот мировен процес.

Во јануари, Швајцарија се согласи да биде домаќин на самитот на барање на украинскиот претседател Володимир Зеленски и се обиде да добие поддршка за него од земјите кои имаат подобри односи со Москва од водечките западни сили.

Русија го отфрли самитот како губење време. Русија не е поканета, вели Швајцарија, бидејќи посочи дека нема намера да присуствува. Сепак, Швајцарија додаде дека Русија мора да биде дел од мировниот процес.

Отсуството на Москва ги натера нејзините моќни сојузници, како Кина, да кажат дека мировните преговори се бесмислени доколку Русија и Украина не учествуваат. Тоа ги намали очекувањата за каков било голем напредок на разговорите во Швајцарија.

На самитот ќе се разговара за теми од поширок меѓународен интерес, како што се потребата од нуклеарна и прехранбена безбедност, слободата на навигација и хуманитарни прашања како што се воените затвореници, изјави швајцарскиот министер за надворешни работи Игнацио Касис.Слични Објави