А.КОВАЧЕВ: ТАТКОТО НА ДИПЛОМАТОТ №1 НА МАКЕДОНИЈА ПИШУВА: МАКЕДОНЦИТЕ БЕА БУГАРИ, НЕ ТРЕБА ДА СЕ СРАМИМЕ ОД ТОА

//

Бугарскиот европратеник и еден од најголемите познавачи на бугарско-македонските односи Андреј Ковачев денес потсети на напишаното во книгата „Име и ум“ објавена во 1999 година, од Димитар Димитров, поранешен министер за култура на Македонија и татко на сегашниот вицепремиер за европски прашања и поранешен дипломат №1 на Македонија Никола Димитров. Ковачев го цитира најважниот заклучок во книгата на Димитров.

„Најголемиот грев на Македонците беше што тие беа Бугари и дека Европа, преку Грција и Србија, не им дозволи да продолжат да бидат. Да се ​​предадат? Од Дамјан Груев до Мисирков, од Христо Узунов до Стојан Мишев, од Шарло и Ченто до Колишевски и Глигоров, крвари драма, се черчи еден народ. Како да побегнеш од злото , кое го претставува твоето сопствено битие, ти самиот?

Ние, македонската нација, сума и актуелен чин од таа драма, немаме причина да се срамиме од себе, од дванаесетвековната етнобиографија под „номиналната ознака“ Бугари. Срамот и припаѓа на Европа, во прв ред на Русија, Англија, Франција, Австро-Унгарија; на Србија и на Грција, затоа што еден народ кој се одржал половина милениум под турско политичко ропство, а уште повеќе под грчка духовна доминација, го раскапија поради сопствени егоистички стратегии, на дел од него инјектирајќи му го грчкиот и српскиот шовинизам , „воспитувајќи“ го да си го замрази името и родот“.Вчера, Никола Димитров уште еднаш изнесе неосновани обвинувања против позицијата на Бугарија за почеток на преговорите за Македонија за членство во ЕУ. Во ТВ-интервју, Димитров понекогаш користи недипломатски јазик, што е апсолутно неприфатливо за земја-кандидат да започне преговори за членство во ЕУ.

Претходна статија

СЗО ОБЈАВИ НОВИ ДНЕВНИ РЕКОРДНИ БРОЈКИ НА ЗАРАЗЕНИ СО КОРОНАВИРУСОТ

Следна статија

ГРЦИЈА ОД ДЕНЕСКА ВО КАРАНТИН: ДО КРАЈОТ НА НОЕМВРИ ЌЕ РАБОТАТ САМО МАРКЕТИ И АПТЕКИ

Најново од Вести