| |

БНТ ја прославува 200-годишнината од раѓањето на Најден Геров со документарниот филм „Најден Граматик – Копривштенецот“

Со почеток од 22:00 часот Бугарската национална телевизија ќе го одбележи денот на раѓањето на еден од најголемите бугарски просветители Најден Геров. По повод 200 години од раѓањето на бугарскиот преродбеник ќе биде емитуван документарниот филм „Најден граматик – Копривштенецот“ на режисерот Борис Радев и снимателот Румен Ганев.

На 23 февруари 1823 година, во домот на копривштенскиот даскал хаџи Геро се раѓа осмото дете – Најден. На Најден Геров му било судено да одигра една од најважните улоги во бугарската историја, поврзана со образованието, дипломатијата и литературата.

Воспитаници на одделенското училиште основано од Најден Геров се бугарските револуционери Љубен Каравелов, Васил Левски, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, а Христо Ботев заминал да учи во Одеса под личното менторство на големиот преродбеник.Слични Објави