|

Британија воведува банкноти со ликот на Чарлс, речиси две години откако стана крал

Банкноти со ликот на кралот Чарлс стапија во оптек во Велика Британија денеска, речиси две години откако тој ја наследи покојната кралица Елизабета како монарх.

Сликата на Чарлс ќе се појави на новите банкноти на Банката на Англија од 5, 10, 20 и 50 фунти. Постојните банкноти со ликот на Елизабета ќе продолжат да се користат.

Ова е во согласност со препораките „да се минимизира финансиското влијание на оваа промена и последиците врз животната средина. Тоа значи дека јавноста многу постепено ќе почне да гледа банкноти (со ликот на) кралот Чарлс III“, соопшти Банката на Англија.

Елизабета беше првиот монарх што се појави на британските банкноти, додека монетите во Англија прикажуваа слики на кралеви и кралици повеќе од 1.000 години.

Дизајнот на новите банкноти беше откриен во декември 2022 година, набргу откако стапија во употреба монетите со ликот на Чарлс. Освен новиот крал, дизајнот на банкнотите не се промени.

Слични Објави