ТАЧИ: ДОГОВОРОТ СО ГРЦИЈА ИСТОРИСКИ И МНОГУ ЗНАЧАЕН

//

Лидерот на Демократската Партија на Албанците (ДПА), Менух Тачи во ексклузивно интервју за Новинската Агенција Журнал и ЖурналТв, постигнатиот договор меѓу Македонија и Грчка за спорот со името го оценил како хисториски и многу важен за иднината на земјата.

Договорот е хисториски и пре важен за иднината на земјата. Без овој договор иднината на Македонија ќе продолжеше да биде под знак прашалник. Многу пати кога јас сум изјавил, дека се ризикува иднината на Македонија ако не се постигне овој договор, овие мои изјави биле оценети како радикални и екстремни, но ова е вистината. Меѓу другото, економскиот развој, итеграците кој бе дел од другиве земји од регионот, договорот содржи, и енден многу важен процес, а тоа е процесот за хармонизација на меѓуетницките односи- вели меѓу другото во ексклузивното итервју за Журнал, лидерот на ДПА, Мендух Тачи.

Зборувајќи за одлуката на Шефот на државата, Ѓорге Иванов за да не го потпише законот за ратификација на договорот меѓу Македонија и Грција, Тачи вели дека нема никакво разбирање за ова одлука која го попречува иднината на земјата.

Немам никакво разбирање. Луѓе и групи кој се борат против овој договор, како прво се против самиот народ – смета Тачи.Додека за непотпишувањето на указот за Законот за Јазиви од страна на преседателот Иванов, Тачи смета дека е иронична одлука.

Цинична, иронична одлука. Овоие луѓе кој бара разбирање од албанците за нивниот фаргилен идентитет, прават еден погрешен чекор, негиратдруг идентитет, јазикот е идентитет. Овоие луѓе, па и Иванов, како ќе изгледат пред меѓународниот фактор со вакви дволични тези – потенцира Тачи во интервју за ЖурналПретходна статија

СПАСОВСКИ: АКЦИЈАТА НА МВР БЕШЕ СПОРЕД СИТЕ ПРОПИСИ

Следна статија

ЗАПОЧНУВА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈАТА НА ИПА ПРОЕКТОТ „СИМБИОЗА“

Најново од Вести