БРЗИ ТЕСТОВИ ОД УТРЕ: ЌЕ СЕ ПЛАЌААТ 1000 ДЕНАРИ А РЕЗУЛТАТИ ЌЕ ИМА ЗА 15 МИНУТИ

Брзите тестови кои долго време беа најавувани ќе бидат пуштени во употреба од утре, велат информациите на Centar.mk.

Истите ќе чинат 1.000 денари, а термините за следната недела забрзано се пополнуваат.

Во петокот биле направени дури 1.800 тестови во државните лаборатории, додека 1310 на приватно, односно вупно рекордни 3294 теста

Во изминатото деноноќие исто така имаше рекорден број на тестови, со оглед дека е викенд, па наместо илјадатина беа направени 2.449 тестови.Од утре започнува и спроведувањето на брзи рапид тестови за Корона.

Ќе се тестира и во новоотворенпункт во поликлиниката Ѓорче Петров, а резултатите ќе бидат готови за петнаесетина минути. Цената на рапид тестовите изнесува 1.000 денари.

Институциите апелираа и приватните клиники да ги намалат цените. Приватни болници наплаќаа вртоглави суми од околу 4.500 денари за еден тест, а граѓаните со оглед дека се тестираа по своја желба, овие пари ги плаќаа од свој џеб.