| |

Бугарскиот историчар Пламен Павлов ги уништува лагите на амбасадорката на Русија во Бугарија Елеонора Митрофанова за бројот на загинатите руски војници во Руско-турската војна од 1877-1878

Во обид да ја демонстрира руската „жртва“ за Бугарија, амбасадорката на Русија во земјата, Елеонора Митрофанова, прошири уште една лага и манипулација. Во интервју за ТАСС, од 28 јули, таа повторно го коментираше протерувањето на 70 руски дипломати од Бугарија. Тој објаснува дека ситуацијата е многу комплицирана, бидејќи амбасадата во Софија е огромна и се потребни многу луѓе, а останале само 23 службеници. Митрофанова повторно излажа дека Бугарија била блиска словенска земја на Русија и дека таму се закопани 200 илјади руски војници, пишува бугарски Фактор.

Пред Faktor.bg, познатиот историчар проф. Пламен Павлов растури уште една руска лага:
„200.000 жртви е огромно претерување кое се турка како пропаганда и стана мантра од 50-тите години на минатиот век. Реално се работи за 11.905 жртви за време на Руско-турската ослободителна војна, а статистиката е од руски автори. Според други истражувачи, можеме да зборуваме за најмногу 15.000 до 30.000 мртви, вклучувајќи ранети, болни и исчезнати. Но, 200.000 загинати е апсурдна бројка, бидејќи самата руска армија не била толку голема на почетокот на војната.
Големиот проблем е што бројот на жртвите не е важен, Бугарите го почитуваат споменот на оние кои паднале за нашата слобода. Им се подигнати споменици, се почитуваат како херои. Но, за Митрофанова е крајно непријатно да прави ниска пропаганда од сталинистички тип со жртвите. Овaa амбасадорка требаше да биде отповикан од Софија уште пред еден месец. Ова е голем превид од владата која падна поради руските напади. Апсурдно е да се каже дека Митрофанова и денешната Руска Федерација не ослободиле. Војната тогаш ја водела Руската империја, што беше сосема поинаква работа. 40% од учесниците биле Украинци кои исто така ги даваат своите животи за нашата слобода. Учествувале Финци, Романци, Грузијци и многу други поданици на империјата. Политиката на Митрофанова денес е мешавина од цинизам и шовинизам – целта на нејзините изјави е да нè потсети дека треба да и бидеме вечно благодарни на Москва, снисходливо и нежалосно зависни“, вели историчарот.Слични Објави