БУГАРСКИОТ ПАРЛАМЕНТ ГО СМЕНИ НАЗИВОТ НА ПРАЗНИКОТ 24 МАЈ

Бугарскиот парламент го промени името на празникот 24 мај. Пратениците го изгласаа предлогот празникот да се нарекува Ден на Светите браќа Кирил и Методиј, бугарската азбука, образование и култура и словенската книжевност.

loading...

Првичниот предлог на ВМРО беше празникот да се нарекува Ден на бугарската писменост и култура. Помеѓу двете читања, пратеникот од редовите на Обединетите патриоти, Александар Сиди, направи редакција на предлогот, кој беше усвоен од водечката комисија.

Сегашното име на празникот е Ден на бугарското образование и култура и на словенската писменост.loading...