ДИМИТРОВ: НЕМА НИКАКОВ НАПРЕДОК ВО РАБОТАТА НА ИСТОРИСКАТА КОМИСИЈА

„За жал, не можам да кажам дека првиот состанок за оваа година (12-ти по ред досега) со колегите од РС Македонија донесе одреден оптимизам. Средбата беше тотално неплодна“, изјави копретседавачот на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања со Република Северна Македонија, проф. Ангел Димитров, пренесува БГНЕС.

loading...

Проф. Димитров сумираше дека единствениот позитивен резултат е потпишување на непотпишан протокол од претходни состаноци. Ова е важен момент, бидејќи без него, работата на заедничката комисија не може да се официјализира.

„Успеавме да се придвижиме напред и да го потпишеме протоколот од деветтиот состанок. Тоа е единствениот позитивен резултат на денешната средба. Се надеваме дека во блиските денови ќе го потпишеме и десеттиот протокол“, коментира проф. Димитров.

Тој категорично ги отфрла оптимистичките тврдења на политичари од РС Македонија дека историчарите веќе го завршиле средниот век и одат напред.

„Сè уште сме некаде во 10 век и нема чекор напред, бидејќи со нашите колеги не можеме да постигнеме договор за подготовка на заеднички текст, предлог до двете влади, за учебниците на РС Македонија, кои го третираат оваа историско време, конкретно за крајот на Првото бугарско царство и времето кога владееле кралот Самоил и неговите наследници.
Овие разговори не само што се многу сложени за нас, бидејќи се соочуваме со чудна неподготвеност на нашите колеги да ги почитуваат основните принципи на истражување, имено почитување на историските извори и усогласеност со доминантните историски извори на оваа тема од светската историска наука.

Нашите колеги се свесни дека нивната позиција е тешка за одбрана, но тие инсистираат на изедначување на достигнувањата на светската медијавистика, во овој случај бугарската, и некои дела на оваа тема од локални историчари и неколку луѓе од поранешна Југославија.

Таквите тези не можат да бидат изедначени“, категоричен беше проф. Димитров.loading...

„Друга работа што непријатно не изненади е тоа што нашите колеги сакаат да најдат нов пристап и нови проценки за ова историско време и за царот Самуил, кои се разликуваат од проценката за која се договоривме кога го предложивме заедничкото славење на овој бугарски владетел.

Таквиот двоен стандард покажува на неподготвеност да се направи чекор напред. За нас ова е тврдоглаво бегство од дефиницијата за заедничка историја, како што е наведено во Договорот за пријателство и добрососедство, е крајно неприфатливо“, рече проф. Димитров.

Тој најави дека ќе има нов технички состанок за помалку од две недели. 13-тиот состанок на Заедничката историска комисија е закажан за крајот на април.

Како одговор на прашање од БГНЕС, проф. Ангел Димитров коментира дека промената на ставовите несомнено зависи од политичката атмосфера во РС Македонија.

„Коментарите на политичарите од сите нивоа влијаат на нашите колеги“, рече проф. Димитров.