Донев: Коалициската формула за создавање на редовна влада е неизбежна

//

Резултатите од парламентарните избори во Бугарија покажуваат слика за која често повикував да се размислува за да не се губи драгоцено време помеѓу август и октомври, вели техничкиот премиер на бугарската влада, Галаб Донев, пренесува БГНЕС, и нагласува дека гласачите што учествуваа на изборите одлучија дека „коалициската формула за создавање редовна влада е неизбежна“.

Според Донев, нискиот одзив на гласачите и големиот број гласачки ливчиња на кои е обележано полето „не поддржувам никого“ се повод да се преиспита политичкото однесување.

„Со тоа што не поддржуваат никого или не гласаат, гласачите ги обврзуваат политичарите да понудат своја подобра верзија. Претседателот ќе го свика 48. Народно собрание, и покрај очекувањата, и се надеваме дека ќе има долг живот. Очекувам од вас да ја завршите работата околу подготовката на предлог-законите поврзани со Планот за закрепнување и одржливост, ова е уште една крупна задача со која презедовме функција како преодна влада. Еден дел од законите се веќе донесени. Ќе ја истакнам сериозната работа на министерот Крум Зарков и вицепремиерот Атанас Пеканов, за кои подготовката на законите според планот е врвен приоритет и лична кауза. Не губете мотив и енергија за работа во неделите што ни преостануваат како влада“, порачува техничкиот премиер Донев.

Претходна статија

Мицкоски: Пред состанокот бев загрижен, истата загриженост ја споделувам и сега

Следна статија

Лорер: ГЕРБ без Бојко Борисов е добра основа за преговори за идното раководство на државата

Најново од Вести