Лорер: ГЕРБ без Бојко Борисов е добра основа за преговори за идното раководство на државата

/

ГЕРБ без Бојко Борисов е добра основа за преговори за идното раководство на државата, коментира Даниел Лорер од Продолжуваме со промените во студиото на „Повеќе од денот“ на БНТ, во врска со тоа што претстои по неделните парламентарни избори во Бугарија, по кои ГЕРБ е во предност, но ниедна партија нема мнозинство за формирање влада.

„Ако ГЕРБ ја прифати идејата дека им треба ново раководство, тоа би било добар почеток за да можеме да разговараме со нив за тоа како Бугарија да ја направиме навистина подобро место. Само кога ГЕРБ ќе покаже подготвеност да го смени своето раководство и да ја прифати неговата вина за она што се случи во последните години, може да сметаме дека таму почнува да се случува некаква катарза“, нагласи Лорер.

Доколку ГЕРБ не успее да формира влада и Продолжуваме со промените го добие мандатот како второрангирана партија по изборите, Лорер изјави дека тие ќе го земат и ќе се обидат да формираат влада.

„Дали ќе успееме зависи од партиите во парламентот и од позициите што тие се подготвени да ги заземат, особено во однос на иднината на Бугарија“, додаде Лорер.

На прашањето дали попрво би сакал избори или кабинет, Лорер беше категоричен – кабинет.На овие избори Продолжуваме со промените е втора политичка партија. Од изборен бран се претворивме во етаблирана политичка сила, рече тој и додаде дека битката ќе биде долга.

„Изборот дали Бугарија ќе биде правна држава или повторно ќе биде контролирана од владата на Борисов, на која толку добро се навикнавме цела деценија, всушност ќе трае долго. Можеби целата деценија што следи“, наведува Даниел Лорер.

Главното нешто од овие избори, вели тој, е што кампањата, во која многу се зборуваше за владеење на правото и покачување на пензиите, требаше уште повеќе да се фокусира на еден од главните стравови на народот на кој не обрнале доволно внимание, а тоа е инфлацијата и ерозијата на приходите кај нас.

Претходна статија

Донев: Коалициската формула за создавање на редовна влада е неизбежна

Следна статија

Честитка од претседателот Пендаровски по повод еврејскиот празник Јом Кипур

Најново од Вести