| |

(Галерија) Успешно заврши културниот фестивал „#EntreCultFest“ на Фондација „Бугарска памет“

Успешно заврши седумдневниот културен фестивал „#EntreCultFest“, што се одржа од 6 – 12 ноември 2022 година, во рамките на проектот „Претприемништво и поврзување на младите на Балканот преку креативност и култура“, ко – финансиран во рамките на програмата „Еразмус +“, КД2, што Фондацијата Бугарска памет го спроведува проектот во партнерство со „Здружението за македонско-бугарско пријателство“ град Битола, Република Северна Македонија и здружението „ГЛАС“ Босилеград, Република Србија, јавуваат од Фондација Бугарска памет.

Програмата на Културниот фестивал понуди многу различни креативни иницијативи кои ги инспирираа младите да го развијат својот креативен потенцијал и претприемништво. Од проф.Радостина Неикова, автор на анимирани книги, уметник и илустратор на книги за деца, учесниците добија нови знаења и развија вештини за оживување на различни форми од екранот. „На младите им даваме идеја за забава и можности да ги оживеат своите креативни идеи пред камера, како и да стекнат нови знаења за правење анимиран лик“, сподели проф. Неикова. Учесниците работеа во тим, што поттикна комуникација и добро расположение меѓу нив. Во работилницата за анимација тие имаа можност да креираат приказна за анимација преку создавање типови, цртање и прикажување на нов живот во различни природни материјали собрани од природата.

Александар Димитров, претседател на здружението „ГЛАС“, Босилеград, ја отвори изложбата „Босилеград, порано и сега“, која го претставува животот на градот во минатото и денес. Г-дин Димитров на присутните им раскажа за традиционалниот босилеградски Велигден кој таму се одржува веќе 29 години. Станува збор за оригинален детски натпревар – турнир на кршење јајца за Велигден, кој со текот на времето прерасна во фестивал на детската радост и среќа по повод најхристијанскиот празник – Велигден. Овој настан сè повеќе го потврдува Босилеград како своевиден центар на една од најоригиналните и најомилени детски настани.

Зоран Велјановски од градот Охрид, Република Северна Македонија пред присутните го претстави посебниот поглед на фотографијата како уметност. Неговите фотографии зрачат со примитивен облик на модернизам, кој ги открива сите мистерии на Република Северна Македонија: од минатото, преку сегашноста и со поглед кон иднината. Преку окото на камерата, Зоран ја лоцира својата митска сонда помеѓу Охрид, Преспа и уште многу европски и светски градови и региони видени низ неговиот објектив. Во групна активност, модерирана од фотографот, учесниците имаа задача да направат фотопортрет на претставници на групата според однапред одредени критериуми.

Карактеристиките на техниката на филигран ги истакна Павлина Шикалевска од Охридското студио за филигран. Техниката на филигран е да се создаде украс со лемење на елементи од фина жица, благородни и неблагородни метали (сребро, злато итн.). Добиената чипка може да се залеми на која било основа или да формира ефирен шаблон.

„Суштината на филигранската техника е прилично едноставна, но бара високо ниво на уметничка и златарска изработка, бидејќи целиот процес е исклучително рачна работа“, истакна г-ѓа Шикалевска. Поради својот висок квалитет и уметничка вредност, филигранските производи уживаат успех како во Република Северна Македонија така и во странство.

Младите се запознаа со темата „Заедничката уметност на Балканот – традиции, современа уметност и нови пристапи кон содржината“, презентирана од Снежана Јовева-Димитрова, директорка на Државниот институт за култура при Министерството за надворешни работи на Р. на Бугарија. Според г-ѓа Димитрова, културата е моќна алатка за интеракција меѓу луѓето и овозможува обединување, а големата тема на современата уметност е да ги испровоцира луѓето да сочувствуваат со неа.

Калојан Константинов, новинар, ја презентираше темата „Медиумска писменост и меѓукултурен дијалог“. Им кажа за себе, за тоа што е новинарство, што е „ново“ новинарство, го претстави првиот бугарски проект за изградба на демократски медиуми, кој е целосно поддржан со транспарентно јавно финансирање.

Програмата продолжи со Виолета Цепенковска, претприемач од Охрид, која на дело покажа како културното наследство и традиција може да се трансформираат во претприемништво и успешен бизнис. За ова зборува „Форт кафе“ која беше успешна идеја спроведена пред 12 години во непосредна близина на Самуиловата тврдина во Охрид. Во 21 век таму се чувствува духот на традицијата, културното наследство и начинот на живот низ годините.

Г-ѓа Јаница Бојчева, политиколог, пред присутните ги презентираше главните идеи и специфики на културното претприемништво – неговата неопходност за општествениот и економскиот живот на граѓаните. Своето внимание го насочи кон различните аспекти и употребата на навидум непотребни информации во развојот на бизнис модел на претприемништво. Таа им покажа колку долга и комплицирана е транзицијата на еден претприемач во креирањето и реализирањето на сопствен бизнис.

Асен Колев, кореограф на ансамблот Пирин, на младите им презентираше детални и интересни информации поврзани со бугарските ора и носии, кои се групирани во шест фолклорни области. Секој од танците се одликува со свој стил, што се подразбира како надворешна манифестација на движењата на човечкото тело и карактер, збир на внатрешни чувства и состојба на умот на изведувачите. Во своите танци, кореографот ги испреплетува фактите и појавите од животот, чувствата, мислите и идеите не во форма на филозофски размислувања, туку во живописни ликови и слики. Паралелно со учењето, учесниците играа и уживаа, споделувајќи и учејќи заедно разни народни ора од нивните земји и презентирајќи автентични народни носии, од кои некои се чувани повеќе од 120 години.

На последниот ден од настанот, секој од учесниците доби сертификат од тимот на Фондацијата „Бугарска памет“ за знаењата и вештините стекнати за време на Културниот фестивал „#EntreCultFest“. Беше организирана и изложба на живописните глинени садови кои младите сами ги изработија во грнчарската работилница.

Слични Објави