|

Германија ги поканува своите граѓани во Нигер да се приклучат на француските летови за евакуација

Германското Министерство за надворешни работи, неколку дена откако хунтата ја презеде власта во Нигер ги повика своите граѓани да ја прифатат понудата на француските власти и да се приклучат на летовите за евакуација организирани од Французите.

„Можеме да потврдиме дека нашите француски колеги ни понудија, во границите на расположливиот капацитет, прифаќање на германски државјани на нивните летови од Нигер“, се вели во соопштението на Министерството, додавајќи дека на сите германски граѓани во Нијамеј им се советува да ја прифатат понудата.

Границите на Нигер се затворени за комерцијални летови откако минатата среда војската го собори актуелниот претседател Мохамед Базум и неговата демократски избрана влада. Тоа е седмо воено преземање во Западна и Централна Африка за помалку од три години.

Во следните 24 часа Франција планира да евакуира стотици француски и европски граѓани од Нигер. Германската влада објави дека не планира да ги евакуира своите граѓани од Нигер, со оглед на моменталната ситуација.

Германското Министерство за надворешни работи објави дека претпоставува дека моментално има помалку од 100 германски државјани во Нигер, не сметајќи ги оние што престојуваат во земјата како дел од воената мисија на Бундесверот.

Слични Објави