| |

Голема дипломатска победа на Бугарија во САД: Претставничкиот дом на државата Илиноис со признание за придонесот на македонските Бугари за американското општество

По Сенатот на Илиноис и Претставничкиот дом на таа американска држава донесе посебна резолуција со која месецот март се прогласува за месец на бугарско-американското наследство. За овој голем успех на бугарската дијаспора во САД информираше генералниот конзул на Бугарија во Чикаго Светослав Станков.

„Покрај признанието од Сенатот, Претставничкиот дом го нотира и фактот дека Бугарија е составен дел од ЕУ. Бугарија, како членка на НАТО, е стратешки партнер на САД во Источна Европа, придонесувајќи за стабилноста на Балканскиот Полуостров и регионот на Црното Море.
Посебна благодарност до претставниците на бугарската заедница во Чикаго и Медисон, кои на 2 март го посетија Конгресот на Илиноис за поддршка на резолуцијата. Оваа резолуција е признание за нивната работа и достигнувањата на нивните предци во Америка“, пишува Станков.

„Резолуциjaта е признание за културно-историското наследство на македонските Бугари во САД и нивната поврзаност со бугарскиот народ. Таа го презентира американско и светско читање за настаните од втората светска војна, вклучително спасувањето на бугарските Евреи и ставот за трагичната судбина на Евреите од Македонија и Тракија“, вели проф. д-р Иван Динев Иванов од Универзитетот во Синсинати за порталот Трибуна.

„Искрена благодарност и до поднесувачот на резолуцијата, Џеј Хофман од Демократската партија и неговите колеги поднесувачи републиканците Тони МекКомби, Вилијам Хаутер, Бред Стивенс и демократката Кејти Стјуарт.
Честитки до сите Бугари во Чикаго, Медисон, државата Илиноис и Америка! Сите заедно го постигнавме ова признание. Признание за Бугарија и за вас, како достојни претставници на нашата татковина!“, напиша на социјалната мрежа Facebook генералниот конзул на Бугарија во Чикаго Светослав Станков.

Генералниот конзул на Бугарија во Чикаго Светослав Станков со Резолуцијата на Претставничкиот дом на државата Илиноис.

Неколку важни пасуси од Резолуцијата на Преставничкиот дом на државата Илиноис:

Резолуцијата изгласана во Претставничкиот дом на државата Илиноис е уникатен документ за своето време, со значење не само за бугарската заедница во Чикаго, САД и целиот свет, туку и како признание за културното и историското наследство на македонските Бугари, нивните заслуги за современата држава САД, како и тоа дека тие и нивното наследство сѐ нераскинлив дел од наследството на Бугарите ширум светот.

Во резолуцијата се наведува дека „десетици илјади Бугари пристигнале во САД од географската област Македонија на почетокот на 20 век, барајќи слобода и бегајќи од пустошењето и ужасите предизвикани од тамошните конфликти“. дека „Медисон е седиште на најстарата бугарска православна црква „Света Троица“ во Илиноис, која ја изградиле македонските Бугари и чија сегашна зграда постои од 1910 година.“ Покрај тоа, се наведува дека „бугарските доселеници од областа на Македонија ја основале Македонската патриотска организација (МПО) во 1922 година“, која до ден денес продолжува да работи за „човечките, граѓанските и економските права на сите лица […] кои потекнуваат од овој регион.“ Конгресот на Илиноис наведува дека Гранит Сити е седиште на печатениот орган на МПО „Македонска трибуна“, како и дека македонскиот Бугарин Стојан Христов, кој работел како новинар во Чикаго Дејли Њуз, ја објавил полуавтобиографската книга „Ова е мојата земја“. , раскажувајќи за емигрантите кои пристигнале во Соединетите Држави од Југоисточна Европа на почетокот на 20 век, „која била пронајдена на ноќната маса на претседателот Френклин Д. Рузвелт во моментот на неговата смрт“.

Последно, но не и најмалку важно, декларацијата посветува посебно внимание на настаните за време на Втората светска војна, кога „во пролетта 1943 година, бугарскиот народ се спротивставил на нацистичкото барање да се депортираат бугарските Евреи во нацистичките концентрациони логори и на тој начин ги спасил животите на приближно 50 илјади бугарски Евреи од најлошиот терор на нацистичкиот режим.“ Дополнително, во декларацијата се наведува дека „бугарскиот народ со мака, тага и жалење ја признава депортацијата на над 11 илјади Евреи од териториите на Тракија и Македонија управувани за време на војната од Бугарија“.

Со оваа резолуција, Претставничкиот дом на државата Илиноис дава посебни признанија за улогата на Џон Атанасов, Асен Христов Јорданов, Хенри Казанџиев и многу други Бугари за развојот и напредокот на американското општество. Таа дава огромна оценка за улогата на стратешкото партнерство меѓу Бугарија и САД, членството на Бугарија во НАТО и особено блиските односи меѓу Софија и Вашингтон. Последно, но не и најмалку важно, документот заклучува дека Бугарите во САД (вклучувајќи ги и македонските Бугари) „значително го збогатиле културниот, технолошкиот и граѓанскиот живот на Илиноис, придонесувајќи преку нивните културни центри, училишта, цркви, танцови групи, бизниси и други граѓански организации за развојот на училишниот културен, граѓански и економски развој на државата.“ За таа цел, државата Илиноис го прогласува месец март 2023 година за месец на бугарско-американското наследство на државата Илиноис.

Копии од резолуцијата беа испратени до генералниот конзул на Република Бугарија во Чикаго, претседателот Џо Бајден, како и до парламентарците од Претставничкиот дом на државата Илиноис.Слични Објави