|

Груби: Оптимист сум за резултатите од посетата во Софија

Во рамките на официјалната посета на Бугарија првиот потпретседател на Владата и министер за политички систем и односи меѓу заедниците, Артан Груби, придружуван од министерката за култура, Бисера Костадиновска-Стојчевска, и министерот за образование и наука, Јетон Шаќири, претседаваше со работната група од областа на културата, образованието и науката, туризмот и младите и спортот.

Четвртата работна група, во чиј фокус се културата, образованието и науката, туризмот, како и младите и спортот, реши како задача да преземе чекори од двата плана за изработка на сеопфатна програма за соработка во овие области.

По средбата, Груби го изрази својот оптимизам за позитивната атмосфера и постигнувањето многу заеднички проекти меѓу двете земји.

„Многу позитивна атмосфера и многу топло гостопримство од нашите бугарски колеги и штотуку ја завршивме првата седница на комисијата за култура, образование и наука, млади и спорт и туризам и јас сум огромен оптимист за постигнувањето многу заеднички проекти што ќе ги реализираме во следните месеците, потпишуваме многу меморандуми за соработка меѓу двете страни и ценам дека оваа седница на комисијата, но и пленарната седница што ќе следува, ќе биде успешна и убеден сум во многу оптимистички резултати од нашата посета на Софија“, нагласи Груби.

„Една од работните групи во рамките на меѓувладината соработка со Република Бугарија, која денес почна со работа, е и работната група за образование, култура, наука и млади, со чија седница имав чест да копретседавам заедно со мојот бугарски колега. Ги поставивме заедничките приоритети во овие области, на кои ќе работиме во наредниот период, меѓу кои:

– објавување на огласот за лого и слоган на заедничките владини седници;

– составување заеднични културен календар;

– унапредување на соработката меѓу универзитетите од нашите земји за поатрактивни студиски програми, размена на искуства и можност за практична настава;

– организација на заеднички научни конференции;

– организирање фудбалски натпревар меѓу владините кабинети;

– интензивирање на соработката помеѓу Агенцијата за млади и спорт на нашата земја и Министерството за млади и спорт на Република Бугарија;

– заемно промовирање на атрактивните туристички дестинации и продлабочување на соработката во областа на туризмот како силна предиспозиција на економскиот развој.

Седницата меѓу двете влади во Софија е важен чекор кон решенија од заеднички интерес, кои ќе донесат придобивки за нашите народи и заедничка иднина во Европската Унија“, рече Груби.

Извор: TemiteСлични Објави