И ЈУПИТЕР ИМА „ПОЛАРНИ СВЕТЛИНИ“

//

Јупитер е кралот на Сончевиот систем, а секој крал има круна. Но, од што е направена?

Како и на Земјата и на Јупитер има аурори (поларни светлини). Ова го знаеме некое веќе неке време ид податоците што ги испарти Хабл. Но, тие не се обични аурори, тие се најмоќните во аурори сончевиот систем. Толку се огромни што Земјата може целосно да влезе во прстените ѓшто ги создаваат. да се вклопи во нив. Фантастично. Значи, да, Јупитер има аурори, исто како и Земјата, само што воопшто не се исти.

На Земјата, електроните во магнетното поле во нашата атмосфера се „возбудуваат“ под влијание на сончевата енергија, при што запчнуваат хаотично да се движат и се судрат со воздушни честички при што го осветлуваат небото. Научниците сметаа дека ќе најдат нешто слично на Јупитер, но излегува дека тоа не е така.

Ние се уште не сфаќаме точно ги предизвикува аурора на Јупитер. Сите толкувања на НАСА се чинат погрешни. Со помош на детектор наречен JEDI, сондата Џуно орбитираше околу Јупитер и ги го мереше неговото магнетно поле.

Знаевме дека магнетното поле на Јупитер е најсилно од сите планети во нашиот сончев систем, и по сите параметри треба да треба да произведе најголема аурора, но излегува дека е помало од очекуваното. Да не зборуваме за тоа аурорите на Јупитер воошто не се однесуваат како оние Земјата што им пркоси на законите на физиката!Една нова студија вели дека електроните што ја предизвикуваат аурората може да се движат побрзо од брановите во магнетното поле на Јупитер произведувајќи енергија и до 400,000 волти, иако понекогаш вредностите се пониски и се движат во чудни произволни насоки. Истражувачите кои ги проучувале податоците за Јупитер сметаат дека електроните се како лавина ситни сурфери на бранови кои забрзуваат на еден ист енергетски бран. Никој до сега не може да го објасни случајното настанување на моќните електронски бранови, но постои теорија дека брановите извиаат токму од површината на планетата. Научниците едноставно се уште не знаат доволно.

Пулсарите, некои егзопланети и ѕвездените формации како што се белите џуџиња можат да еруптираат огромни струи зрачење и да имаат магнетни полиња што можат да предизвикаат хаос во движењето на вселенските летала. Проучувањето како функционир упитер може да ни помогне при изработкана на новата генерација вселенски летала за тие безбеднпо да се движат дури ние го истражуваме просторот. Тоа е нешто како екпериментирање во бродоградбата: ние се уште учиме како да изградиме брод што ќе ги преживее и удари на гром и брановите на најбесните бури, само што овие бури не се на море туку во вселената.

Претходна статија

МЕМЕ: ОНА КОГА ВЕРУВАШ ДЕКА РЕФЕРЕНДУМОТ ЗА ИМЕТО ЌЕ УСПЕЕ, НО…

Следна статија

EURONEWS: БУГАРСКАТА ЕКОНОМИЈА РАСТЕ СО ЗАЧУДУВАЧКИ ТЕМПОВИ

Најново од Магазин