|

Италијанската премиерка води на анкетите додека изборите за ЕП влегуваат во трет ден

Италијанската премиерка Џорџија Мелони е далеку пред своите ривали во анкетите бидејќи Италијанците, Естонците, Летонците, Малтежаните и Словаците ќе излезат на гласање за Европскиот парламент в сабота.

Како трета најнаселена земја во ЕУ, Италија може да испрати вкупно 76 претставници во Европскиот парламент со 720 места.

Според „анкетата на анкетите“ составена од порталот „Политико“, конзервативните „Браќа од Италија“ се на прво место со 27 отсто, шест поени пред централно-левичарската Демократска партија.

Сабота е третиот од четирите дена од изборите што се одржуваат низ ЕУ. Денеска е ден на гласање за Латвија, Малта и Словачка; вториот и последен ден од гласањето за Чешка, а првиот од двата за Италија и Естонија.

Првите прелиминарни резултати кои укажуваат на составот на следниот Европски парламент ќе бидат објавени доцна навечер во недела, откако ќе гласаат сите 27 членови. Тие ќе бидат ажурирани рано наутро во понеделник.Слични Објави