|

Јапонија влезе во рецесија, Германија стана трета најголема економска сила

Иако некогаш беше наклонета да стане најголема светска економија, Јапонија падна под Германија на четвртото место минатата година, покажаа официјалните податоци, но се предвидува дека Индија ќе ги престигне двете земји подоцна оваа деценија.

И покрај растот од 1,9 отсто, номиналниот бруто домашен производ на Јапонија во 2023 година во долари изнесуваше 4,2 трилиони долари, покажаа владините податоци, во споредба со 4,5 трилиони долари за Германија, според податоците објавени минатиот месец.

Промената на позициите првенствено го одразува остриот пад на јенот во однос на доларот, а не германската економија.

Јапонската валута ослабе за речиси една петтина во 2022 и 2023 година во однос на американската валута, вклучително и околу седум отсто минатата година.

Слични Објави