| |

Јотова: Говорот на омраза во РС Македонија кон Бугарија е европско прашање

Политичарите во Скопје не покажуваат ниту желба ниту консензус за создавање и соработка. Северна Македонија не покажува знаци за запирање на говорот на омраза кон Бугарија. Злобата кон сè бугарско, која расте и поминува неказнето, е неприфатлива и недостојна, престана да биде двострано прашање. Говорот на омраза на Република Северна Македонија кон Бугарија сега е европско прашање. Ова го изјави потпретседателката на Бугарија Илијана Јотова во софискиот универзитет „Св. Климент Охридски“ на свечената прослава на 100-годишнината од формирањето на Македонскиот научен институт, јавува БТА.

Таа потсети на голем број случаи на омраза кон македонските Бугари. „За Бугарија, како европска земја на 21 век, неприфатливо е да се толерираат систематски криминални дела и насилство врз Бугарите во Северна Македонија“, нагласи Јотова.

„Под истата купола на софискиот универзитет, пред еден век, се собраа еминентни научници и јавни личности да го основаат Македонскиот научен институт и тој „да ја проучуваат историјата, географијата, етнографијата и економскиот живот на Македонија, да собираат историски материјали за ослободителните борби на македонските Бугари, со подготвување на систематска и детална историја на овие борби“, истакна потпретседателката во својот поздравен говор, посочувајќи дека во своето стогодишно искуство Институтот постојано дошол до заклучок дека не е во ред да се гради. „македонски идентитет“ на антибугарска основа.

„Да ги охрабриме раководството и соработниците на институтот да продолжат да бараат свои истомисленици во Северна Македонија, бидејќи само заедно можеме да го искорениме јазикот на омразата, само на тој начин можеме да им помогнеме на нашите соседи на патот кон европското членство. ” Како модерна земја, Бугарија го поздравува прекинот на гледањето на Балканот како центар на домашни и братоубиствени непријателства“, истакна Илијана Јотова.

Потпретседателката потсети дека шефот на државата Румен Радев во дијалогот со Северна Македонија ја наметнал тезата за императивна промена на Уставот како гаранција за правата на Бугарите.

„Сепак, во Северна Македонија нема политичка волја за придвижување на промените. Песимист сум дека ќе има развој до крајот на годината“, рече Јотова.

Потпретседателката ги истакна последните препораки на Европската комисија во однос на европската интеграција на Република Северна Македонија. „Брисел не ги прифаќа заткулисните обиди на власта во Скопје да ја заобиколи заложбата да ги вклучи Бугарите како државотворен народ во уставот на РС Македонија“, посочи Илијана Јотова.

„Дијаспората на Бугарите, Грците и Албанците реагираа на тврдењето дека во САД живеат над половина милион Американци со македонско потекло. Прокламацијата беше прекината“, рече Јотова, во однос на обидот да биде изгласана прокламација во државата Мичиген за македонско-американското културно наследство .

„Имот и материјата се делат, иако тешко, но историјата не е покривка или черга, не може да се пресече на „ваши“ и „наши“ парчиња и периоди. Трагикомични се и обидите за поделба на историските личности. Или како што кажа и самиот Гоце Делчев „Што да правиме кога сме Бугари!“, изјави потпретседателот. Таа беше категорична дека од повиканите да владеат со Бугарија се очекува длабински да ја познаваат историјата, да знаат што е добро, да им подадат рака на соседите, но да бидат одлучни и бескомпромисни кога станува збор за заштита на идентитетот.

Слични Објави