|

Канада ја прогласи Иранската револуционерна гарда за терористичка организација

Канада го прогласи моќниот иранската Исламска револуционерна гарда за терористичка организација.

„Оваа акција испраќа силна порака дека Канада ќе ги искористи сите алатки што и се на располагање за да се бори против терористичкиот ентитет на ИРГЦ“, изјави за новинарите канадскиот министер за јавна безбедност Доминик Лебланк.

„Нашата влада ќе се погрижи да нема имунитет за незаконските дејства на Иран и неговата поддршка за тероризмот“, продолжи тој.

Овој потег, меѓу другото, значи дека сега е кривично дело за секој во Канада да обезбеди финансиска или материјална поддршка на ИРГЦ и дека средствата на групата во земјата мора да бидат замрзнати. Израелскиот министер за надворешни работи, Израел Кац, го поздрави потегот.

ИРГЦ, елитна единица на иранските вооружени сили, има задача да ја заштити идеологијата на државата и, пред сè, да спречи државен удар. Единицата е се повеќе критикувана за нејзината вмешаност во репресивни мерки во земјата.

Голем број земји од ЕУ, вклучително и Германија, се залагаат Европската унија, исто така, да ја класифицира ИРГЦ како терористичка организација.

Слични Објави